Την ανάγκη συνεργασίας και κοινής δράσης σε όλα τα επίπεδα της διαχείρισης μιας ανθρωπιστικής κρίσης μεγάλης κλίμακας του «φρικτού εγκλήματος ενάντια στους πρόσφυγες» διακηρύσσουν από κοινού δυο οργανώσεις πολιτών…

 

των δυο πλευρών του Αιγαίου.

Η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» που εδρεύει στη Μυτιλήνη και η «Ege Baris ve Iletisim Dernegi», (Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο) που εδρεύει στην Σμύρνη.

Δυο οργανώσεις πολιτών οι οποίες χρόνια τώρα συνεργάζονται για την περαιτέρω προώθηση της ειρήνης της φιλίας και της συνεργασίας, σε επίπεδο πολιτών, στις δύο όχθες του Αιγαίου.

Αντιπροσωπείες των δυο οργανώσεων συναντήθηκαν στο Σεφεριχισάρ της Τουρκίας μαζί με εκπροσώπους οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία στην υποστήριξη προσφύγων με θέμα το προσφυγικό ζήτημα.

Όπως υποστηρίζουν «πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα που περιλαμβάνει όχι μόνο οικονομική εκμετάλλευση και παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά παραβίαση της ίδιας της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας.

Τα θύματα αυτού του εγκλήματος, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, πολλαπλασιάζονται καθημερινά, ενώ τα καρτέλ των διακινητών κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια, εκμεταλλευόμενα τις ελπίδες των προσφύγων και την ανάγκη τους για ασφάλεια.

Αυτά τα εγκληματικά δίκτυα έχουν πλέον εξαπλωθεί σε όλη τη διαδρομή από τη Συρία μέχρι την Ευρώπη».

Οι πολίτες των δύο χωρών διακηρύσσουν από κοινού ότι «συμμερίζονται την κοινή πεποίθηση και πίστη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την αξία της ανθρώπινης ζωής, γι’ αυτό ενώνουνε τις φωνές και διακηρύσσουν από κοινού ότι: ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ».

Με τη διακήρυξη τους Έλληνες και Τούρκοι καλούν τις κυβερνήσεις όλων των κρατών να αναλάβουν δράση και να παρέμβουν, με όποιο μέσο κρίνουν αυτές αναγκαίο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση κατά των αδίστακτων δικτύων των διακινητών.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε, σημειώνουν, ότι η άγνοια και η παθητική στάση μας καθιστούν εξίσου υπεύθυνους αλλά και ενόχους για το έγκλημα που διαπράττεται.».

Διακηρύσσουν δε την πεποίθησή τους ότι «μόνο όταν τεθεί ένα αποτελεσματικό τέλος στη δράση των δικτύων των διακινητών τότε θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτήν την κρίση με αλληλεγγύη και συμπόνια.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιφέρουμε αποφασιστικό πλήγμα κατά των εγκληματιών με την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών».

«Εάν η εν λόγω πρόταση δεν είναι εφικτή», σημειώνεται, «τότε προτείνουμε τη δημιουργία ασφαλούς και προστατευμένης διόδου προς την Ευρώπη, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να φθάνουν με ασφάλεια στον τελικό προορισμό τους.
 
Όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη μέλη πρέπει να συμμετάσχουν στη διαχείριση της κρίσης και να μοιραστούν αναλογικά τα βάρη».

Έλληνες και Τούρκοι καλούν την Ευρώπη να πάρει σοβαρά υπόψη του την πρόταση αυτής της διακήρυξης και να αναλάβει δράση ενάντια στα παράνομα δίκτυα των διακινητών.

Είναι φανερό, καταλήγει η διακήρυξη ότι η δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας μέσω των Κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος, της ανθρώπινης αυτής τραγωδίας που εκτυλίσσεται στις δυο γειτονικές χώρες, Τουρκία και Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese