Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Κίνα συμφώνησαν στη «σημασία» που έχει το να υπάρξει «μια σθεναρή και ενιαία διεθνής αντίδραση στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας» μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που…

 

διεξήγαγε πρόσφατα η Πιονγκγιάνγκ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Η αντίδραση αυτή θα εκφραστεί μέσω «μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα φθάνει πιο μακριά από τις προηγούμενες αποφάσεις» σε βάρος της Βόρειας Κορέας, η οποία ήδη αντιμετωπίζει ευρείες διεθνείς κυρώσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Δύο διπλωμάτες κρατών μελών του Συμβουλίου που ζήτησαν να μην κατονομαστούν ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο κατέληξαν σε συμφωνία και το κείμενο θα υποβληθεί για συζήτηση και ψήφιση σύντομα.

Οι δύο δυνάμεις, που έχουν δικαίωμα βέτο, διαπραγματεύονταν επί του σχεδίου αυτού επί επτά εβδομάδες, μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.

«Είναι ένα ουσιώδες, μακροσκελές, πλήρες σχέδιο… το οποίο ελπίζω θα υιοθετηθεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο ένας διπλωμάτης.
 
Υπήρχαν πολλά σημεία τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες, πρόσθεσε, αλλά πλέον «υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες».

Η Κίνα και οι ΗΠΑ διαφωνούσαν για το πόσο σθεναρή θα πρέπει να είναι η αντίδραση του ΟΗΕ στην πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.
 
Ενώ η Ουάσινγκτον επέμενε σε βαριές κυρώσεις, το Πεκίνο έδινε έμφαση στον διάλογο και σε μέτρα μη διάδοσης.

Οι δύο διπλωμάτες δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που προβλέπει το σχέδιο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Δυτικοί διπλωμάτες είχαν πει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ανάμεσα στα μέτρα που η Ουάσινγκτον πίεζε το Πεκίνο να αποδεχθεί είναι ο περιορισμός της πρόσβασης της Βόρειας Κορέας σε διεθνή λιμάνια, αλλά και την επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση των βορειοκορεάτικων τραπεζών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στη Βόρεια Κορέα επιβάλλονται κυρώσεις του ΟΗΕ από το 2006, λόγω των επανειλημμένων πυρηνικών δοκιμών και δοκιμαστικών εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων.

Πέραν του εμπάργκο όπλων των ΗΕ, η Πιονγκγιάνγκ απαγορεύεται να εισάγει και να εξάγει πυρηνική και πυραυλική τεχνολογία και αγαθά πολυτελείας.

Προχθές Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Κίνας έκαναν σαφές ότι οι χώρες τους βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία για μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese