Έρχεται ο Στόλος! Μέχρι τα ξημερώματα προσπαθούσαν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ…
να συμφωνήσουν στο σχέδιο για τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας στο Αιγαίο, με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τελικά τα… κατάφεραν. Η πιο σημαντική απόφαση είναι πως όσοι πρόσφυγες και μετανάστες σώζονται από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, ακόμη κι αν αυτό γίνεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα, θα γυρίζουν στην Τουρκία.

Οι διαπραγματεύσεις, γιατί περί αυτού πρόκειται, στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (25.02.2016) και οι εκπρόσωπος των συμμαχικών χωρών κατέληξαν σε σχέδιο για τον τρόπο συνεργασίας των ΝΑΤΟϊκών πλοίων με τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και με την υπηρεσία Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα και την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα μπορούν να πλέουν τόσο στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας όσο και τις Τουρκίας, αλλά όπως διευκρίνισε το γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ “οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο η μία της άλλης”.

Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή αποστολή ανοικτά των ιταλικών ακτών, στο πλαίσιο της οποίας οι διασωθέντες στη θάλασσα πρόσφυγες μεταφέρονται στις ευρωπαϊκές ακτές, το ΝΑΤΟ θα επιστρέφει στην Τουρκία τους πρόσφυγες που θα διασώζονται ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε μία προσπάθεια σφραγίσματος των ελληνικών, άρα και των ευρωπαϊκών, θαλάσσιων συνόρων.

“Στην περίπτωση διάσωσης ανθρώπων που προέρχονται από την Τουρκία, αυτοί θα μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

“Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι πλοία του NATO “θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας”.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη FRONTEX. “Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά”, πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα πέρυσι. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πάνω από 78.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην ελληνική επικράτεια μέχρι στιγμής το 2016.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese