Ο Ά.Τσίπρας κατέθεσε σήμερα στα πρακτικά της Βουλής νέα επιστολή…
του Βάλτερ Μπόργιανς για τη «διστακτικότητα» της προηγούμενης κυβέρνησης να συνεργαστεί με τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία σε «πιθανές ενδείξεις» για Έλληνες φοροφυγάδες, αφήνοντας παράλληλα και υπόνοιες για Εξεταστική Επιτροπή.

Όπως σημειώνουν από τη Συγγρού, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σήμερα στη Βουλή ως δήθεν αποδεικτικό των θέσεων του μια επιστολή, η οποία λέει τα αντίθετα από αυτά που ισχυρίστηκε. Μάλιστα, φαίνεται ότι η λίστα δεν υπήρξε πριν το 2015 και πως δεν διαφαίνεται πως δεν δέχτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση τη λίστα, καθώς, όπως ανέφερε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, δεν είχε γίνει καμία συσχέτιση Ελλήνων και λογαριασμών.

«Εκείνη την περίοδο, θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας» ανέφερε ο κ. Μπόργιανς, σύμφωνα με την επιστολή που κατέθεσε και ανέγνωσε ο κ. Τσίπρας.

«Τα λόγια περισσεύουν. Είναι αρκετά σαφές και για σας και για μας τι σημαίνει αυτό. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως» τόνισε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Νίκος Δένδιας διάβασε το έγγραφο που κατέθεσε ο πρωθυπουργός για τη λίστα Μπόργιανς, η οποία, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, είναι στα γερμανικά και έτσι αναγκάστηκε να κάνει σε… ζωντανή μετάδοση τη  μετάφραση.

«Το έγγραφο στα γερμανικά που προσκόμισε νωρίτερα ο κ. πρωθυπουργός για να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε απορρίψει τη λίστα Μπόργενς γράφει τα αντίθετα απ’ όσα ισχυρίστηκε. Το έγγραφο αναφέρει πως στο χρόνο εκείνο (επί κυβέρνησης Σαμαρά) δεν υπήρχε λίστα!» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε προ χείλους αβύσσου. Να συνεννοηθούμε, αλλά η συνεννόηση δεν μπορεί να βασιστεί στη συκοφαντία του αντιπάλου για την επιβίωση του κόμματος. Η στάση του πρωθυπουργού απόψε, να πει όσα είπε, για πέντε λεπτά δημοσιότητας, καταδεικνύει έσχατη πολιτική απελπισία. Σηκωθείτε να φύγετε, δεν πάτε πουθενά και βλάπτετε τη χώρα. Είναι έσχατη κατάντια, για να κερδίσει λίγα λεπτά εντυπώσεων η κυβέρνηση, να καταφεύγει σε συκοφαντίες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης, απάντησε από το βήμα της Βουλής με τη φράση «Τι είπατε; Τι είπατε;», απευθυνόμενος προς βουλευτή της ΝΔ που αντιδρούσε στα λεγόμενά του σχετικά με τη λίστα Μπόργιανς.

Ο κ. Βερναρδάκης υπεραμύνθηκε των επιχειρημάτων του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «ο κ. Δένδιας, σαν άλλος Γκέμπελς, διάβασε γερμανικά και απέδωσε αντί να μεταφράσει αυτό που γράφει η επιστολή του κ. Μπόργιανς».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese