Οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας κατηγόρησαν  το αριστερό κόμμα Podemos για "ανευθυνότητα" και "ψέματα" μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

 

"Το Podemos ψεύδεται και το ξέρει" είπε ο Αντόνιο Ερνάνδο, ο εκπρόσωπος του PSOE στο κοινοβούλιο, αφού είχε ανακοινωθεί από το κόμμα ότι αποχωρεί από τις συνομιλίες.

Ο Ερνάνδο αναφερόταν στην κριτική που άσκησε το Podemos στη συμφωνία μεταξύ του PSOE και του φιλελεύθερου Ciudadanos, με την οποία οι Σοσιαλιστές εξασφάλισαν την υποστήριξη των κεντρώων βουλευτών στην ψηφοφορία που θα γίνει στο κοινοβούλιο την 1η Μαρτίου.

Σύμφωνα με την αριστερά, οι Σοσιαλιστές αποδέχτηκαν τις θέσεις του Ciudadanos για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που δεν ανατρέπει την "ευελιξία" που είχε εισαγάγει το 2012 η δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

"Το Podemos έδειξε ότι δεν επιθυμεί πραγματικά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση αλλαγής" είπε ο Ερνάνδο. Σημείωσε ότι το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας χρειάστηκε 15 ημέρες για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσει μια συνεργασία με τους Σοσιαλιστές και υπερασπίστηκε τη συμφωνία με το Ciudadanos λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι προβλέπει και ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας.

"Το Podemos επέλεξε να πει ψέματα για αυτή τη συμφωνία, ως μια άθλια δικαιολογία" για να μην ψηφίσει υπέρ της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Πέδρο Σάντσεθ, τον ηγέτη του PSOE, κατέληξε ο Ερνάνδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese