Ένας ευμεγέθης μετεωρίτης, ο οποίος εξερράγη προ ημερών πάνω από τη Βραζιλία, απελευθερώνοντας ενέργεια ίση με της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα (13.000 τόνους ΤΝΤ) προκάλεσε έκδηλη ανησυχία σε όλο τον κόσμο.

Η NASA…

 

γνωστοποίησε ότι η πτώση του μετεωρίτη έγινε με ταχύτητα 41.600 μιλίων την ώρα, στις 6 Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν υπήρχε καμία πρότερη προειδοποίηση, καθώς λόγω του μεγέθους του δύσκολα εντοπίζεται, μολονότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Ο μετεωρίτης έσκασε 600 μίλια ανατολικά του Ρίο Ντε.

Την ώρα που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα προκαλείται ένα ωστικό κύμα, το οποίο με την τριβή από την ατμόσφαιρα δημιουργεί το φαινόμενο των «φλεγόμενων σφαιρών».

Η έκρηξη που έγινε στην ατμόσφαιρα, διαλύοντας τον βράχο, ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί έπειτα από εκείνη που είχε συμβεί πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013.

Σε καθημερινή βάση στη Γη πέφτουν περίπου 100 τόνοι «διαστημικών σκουπιδιών», η πλειονότητα των οποίων δεν είναι μεγαλύτερη από έναν κόκκο άμμου.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese