«Η ευρωπαϊκή ηγεσία οδηγεί την Ευρώπη στον γκρεμό», είναι σε γενικές γραμμές το μήνυμα του γνωστού αμερικανού οικονομολόγου, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ο στενός συνεργάτης και φίλος του Γιάννη Βαρουφάκη, σε συνέντευξή του…

 

στο , συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κατακεραυνώνει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το όραμά του για την Ευρώπη, μιλά για τους στόχους της Κίνησης για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025 (DiEM25) και εξηγεί ποια ζητήματα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Αυτό που προσπάθησε να κάνει ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο αλλά και εξαιρετικά σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες», λέει μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα έργα και τις ημέρες του πρώην υπουργού τις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης.

Τάσσεται επίσης στην άκρα αντίθετη κατεύθυνση από το όραμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την Ευρώπη. «Ο κ. Σόιμπλε είναι ένας πολύ ικανός πολιτικός για τη χώρα του (…) Κάνει καλή δουλειά για εκείνους, αλλά δεν εργάζεται προς το συμφέρον της Ευρώπης στο σύνολό της», υπογραμμίζει.

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ κατακεραυνώνει τις πρακτικές και τις επιλογές των Ευρωπαίων στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, υποστηρίζοντας πως η ευρωπαϊκή ηγεσία αδυνατεί να παραδεχθεί στους ψηφοφόρους τους ότι «τα θαλάσσωσε», και δεν διστάζει να κάνει λόγο για «μία στενόμυαλη πολιτική, προσανατολισμένη σε συγκεκριμένα συμφέροντα, που είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στο :

– Ποιες πολιτικές δράσεις θα υιοθετήσει η Κίνηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025 (DiEM25); Προετοιμάζεστε για τις ευρωεκλογές του 2019;

Δεν είμαι ένας από τους ιδρυτές του κινήματος, αλλά ένας Αμερικανός που υποστηρίζει και συμφωνεί με την ιδεολογία του DiEM25. Είναι σαφές, ότι ο στόχος που τέθηκε στο μανιφέστο και στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες στο Βερολίνο είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα οποία κάτω από τη λαϊκή πίεση, θα παρέχουν πρόσβαση στις διαδικασίες που ακολουθούνται. Για να το πω πιο απλά: Οι στόχοι του DiEM25 αποσκοπούν στην επίτευξη συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ιδιαίτερα εκείνων της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Το ποια πολιτικά μέσα θα ακολουθήσουν οι ιδρυτές του κινήματος για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω.

– Στην τελευταία του συνέντευξη, ο Γιάννης Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι απέτυχε ως υπουργός Οικονομικών. Για ποιο λόγο λοιπόν, μετά από αυτή την παραδοχή ότι ηττήθηκε, ιδρύει ένα πανευρωπαϊκό κίνημα ενάντια στη λιτότητα; Και γιατί εσείς υποστηρίζετε αυτή την κίνηση; Είναι η δεύτερη «απόπειρα» του κ. Βαρουφάκη να αλλάξει τα πράγματα στην Ευρώπη. Τι είναι διαφορετικό αυτή τη φορά;

Πρέπει να συνεχίσεις την προσπάθεια για τους στόχους που έχεις θέσει, ακόμη και αν στο παρελθόν συνάντησες ισχυρές αντιστάσεις. Αυτό έγινε ουσιαστικά πέρυσι την άνοιξη στην Ελλάδα. Είμαι χαρούμενος και περήφανος για την βοήθεια που προσέφερα στον Γιάννη Βαρουφάκη. Αυτό που προσπάθησε να κάνει ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο αλλά και εξαιρετικά σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες και όλοι γνωρίζουν τι συνέβη τελικά. Δεν πρέπει όμως να τα παρατάει κανείς, αλλά να αναζητά άλλους τρόπους για να επιτύχει τους ίδιους στόχους. Αυτή είναι η φύση της πολιτικής και της ανθρώπινης προσπάθειας.

– Παίρνετε σαφείς αποστάσεις και εκφράζετε έντονες διαφωνίες με την πολιτική που ασκούν και τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι Ευρωπαίοι για την αντιμετώπιση της κρίσης…

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Όσα επιβάλλει η Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ στην Ελλάδα είναι μία πολιτική εκκαθάρισης και στερήσεων. Δεν είναι οικονομική μεταρρύθμιση! Δεν είναι κάτι που θα φέρει ευημερία, αλλά μία πολιτική που θα φέρει πτωχεύσεις, κατασχέσεις, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, αυτό απαιτεί το πρόγραμμα προσαρμογής, αυτό εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Και δεν είναι καλό για την Ελλάδα, δεν είναι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πολιτική που μετατρέπει την κυβέρνηση σε έναν οργανισμό είσπραξης οφειλών. Είναι μία στενόμυαλη πολιτική, προσανατολισμένη σε συγκεκριμένα συμφέροντα, που είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι αριστερός ή δεξιός, είναι ξεκάθαρο σε κάθε άνθρωπο που παρακολουθεί τα γεγονότα, ότι ακριβώς αυτή είναι η κατάσταση.

– Ποια ζητήματα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί τη συγκεκριμένη πολιτική τα τελευταία έξι χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, και αντιμετωπίζει ολοένα και αυξανόμενες αντιδράσεις από τους πολίτες των χωρών αυτών. Είναι επίσης σαφές, ότι στη Βόρεια Ευρώπη παρατηρείται η μετατόπιση προς τα δεξιά, προς την ξενοφοβία, προς το κλείσιμο των συνόρων, και μία κακοδιαχείριση στο προσφυγικό ζήτημα. Έτσι, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει. Το DiEM25 επιδιώκει να διατηρήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να καταστήσει δυνατή τη βιωσιμότητά της. Κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο, διότι, για να είμαι ειλικρινής, η ηγεσία της Ε.Ε. οδηγεί την Ένωση προς τον γκρεμό αυτή τη στιγμή.

– Είναι ξεκάθαρο ότι το όραμα του DiEM25 είναι αντίθετο από το όραμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ευρώπη. Γιατί αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι λάθος;

Ο κ. Σόιμπλε ηγήθηκε με αποτελεσματικό τρόπο των ευρωπαϊκών πολιτικών που εφαρμόστηκαν για αρκετά χρόνια και βλέπουμε τα αποτελέσματα. Κάθε Έλληνας ιδιοκτήτης ακινήτου βλέπει τα αποτελέσματα, κάθε Έλληνας επιχειρηματίας βλέπει τα αποτελέσματα, σίγουρα οι Έλληνες πολίτες βλέπουν τα αποτελέσματα, και το ίδιο γίνεται και στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία. Το αποτέλεσμα είναι σαφές και νομίζω πως πλέον μπορούμε να απαλλαχτούμε από την ιδέα που θέλει τον κ. Σόιμπλε να είναι ο μόνος που γνωρίζει τι είναι καλό για την Ευρώπη. Ο κ. Σόιμπλε είναι ένας πολύ ικανός πολιτικός για τη χώρα του, έχει τη στήριξη ενός σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος στη Γερμανία, τη στήριξη του πολιτικού συστήματος, σίγουρα και των γερμανικών τραπεζών. Κάνει καλή δουλειά για εκείνους, αλλά δεν εργάζεται προς το συμφέρον της Ευρώπης στο σύνολό της.

– Ποια είναι η σχέση σας με τον Γιάννη Βαρουφάκη σήμερα;

Μιλάμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Παραμένουμε στενοί φίλοι και σύμμαχοι.

– Η Ελλάδα έχει λάβει τεράστια πακέτα διάσωσης, πολλών δισεκατομμυρίων. Γιατί η κρίση παραμένει; Γιατί δεν βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ;

Γιατί τα πακέτα διάσωσης των πολλών δισεκατομμυρίων δεν ήταν προς όφελος του ελληνικού λαού. Είναι ένα «μονοπάτι», προκειμένου να μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να πληρώνει το δημόσιο χρέος. Παίρνει τα χρήματα και πληρώνει χρέη. Το μοναδικό όφελος είναι ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να εξυπηρετούν το χρέος τους σε ευρώ. Βέβαια, δεδομένου ότι έχουν επιβληθεί τα capital controls, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα χρήματα που έχουν στις ελληνικές ή ξένες τράπεζες. Είναι, λοιπόν, ένα πολύ μικρό όφελος. Ο σκοπός όλου αυτού που γίνεται είναι να διατηρείται η ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Κανείς, ούτε το ΔΝΤ, δεν θα σας πει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Έτσι, το ερώτημα πρέπει να είναι το εξής: Γιατί η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση όπως είναι; Η μόνη απάντηση είναι ότι δεν θέλουν να παραδεχτούν στους ψηφοφόρους τους ότι «τα θαλάσσωσαν».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese