Μετά το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη από τα Σκόπια, η κατάσταση που διαμορφώνεται με το προσφυγικό στη χώρα είναι ασφυκτική, με τη χώρα να μοιάζει με ένα απέραντο hotspot.

Μετά τις πρωτοφανείς σκηνές χθες με τους απελπισμένους μετανάστες να βρίσκονται κατά χιλιάδες στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, είτε λόγω των αγροτικών μπλόκων, είτε λόγω των αστυνομικών μπλόκων που τους σταματούσαν για ελέγχους αλλά και γιατί απλά είχαν ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη, «ασφυξία» καταγράφεται και στην Αττική.

Τα κέντρα φιλοξενίας σε Σχιστό και Ελληνικό έχουν γεμίσει, η πλατεία Βικτωρίας επίσης και επικρατεί αλαλούμ με το ποιοι μπορούν να φύγουν για Ειδομένη και ποιοι όχι. Σήμερα το πρωί έφθασαν ακόμη 1.700 μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά, από Μυτιλήνη, Χίο και Κω.

Με τα κέντρα φιλοξενίας στην Αττική να είναι υπερπλήρη, οι Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα προχωρήσουν σε διαλογή των όσων έφθασαν το πρωί στο λιμάνι (ποιοι έχουν χαρτιά, ποιοι είναι Σύροι και ποιοι Αφγανοί και άρα δεν τους επιτρέπεται η διέλευση από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα κ.τ.λ.).

Ετσι, ενώ έφθασαν το πρωί περί τους 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες -και μολονότι δεν έγινε διαλογή- λίγο πριν από τις 9 το πρωί βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά μόλις 100 άτομα, αφού οι υπόλοιποι, είτε με τον ηλεκτρικό είτε με ταξί, εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Πολλοί από αυτούς κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Βικτωρίας, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει γεμίσει από πρόσφυγες και μετανάστες. Οι 1.700 μετανάστες, πάντως, που έφθασαν σήμερα το πρωί στην Αθήνα το πιθανότερο είναι ότι θα εγκλωβιστούν στην πρωτεύουσα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία δεν θα επιτρέψει σε κανένα λεωφορείο να ξεκινήσει προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

 

Απέραντο hotspot χθες η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, από τη Θήβα μέχρι τη Φθιώτιδα, χθες το απόγευμα, η οποία έμοιαζε, ούτε λίγο ούτε πολύ, με ένα απέραντο hotspot. Λεωφορεία με πρόσφυγες που κινούνταν προς την Ειδομένη ακινητοποιήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., με αποτέλεσμα περίπου 2.000 πρόσφσυγες, οι 500 στο ύψος των Θηβών και οι υπόλοιποι 1.500 σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού και στην είσοδο της Λαμίας, να έχουν εγκλωβιστεί εκεί περιμένοντας τις εξελίξεις, το αν θα τους επιτραπεί να πάνε δηλαδή στα ελληνοσκοπιανά σύνορα ή θα τους γυρίσουν πίσω στο Σχιστό ή στα Διαβατά.

Πηγή: Μπλακ άουτ & στην Αθήνα με τους πρόσφυγες-Δεν φεύγουν πούλμαν για Ειδομένη | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/252741/mplak-aoyt-stin-athina-me-toys-prosfyges-den-feygoyn-poylman-gia-eidomeni#ixzz4154AxWgpEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese