Συναγερμός έχει σημάνει στη Νέα Δημοκρατία για την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στο μέτωπο του προσφυγικού. Το ενδεχόμενο μετατροπής της χώρας σε ένα απέραντο hotspot και οι αιτιάσεις της Άγκυρας για γκρίζες ζώνες…

 

και άλλα εθνικά ζητήματα με αφορμή την εμπλοκή του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Συγγρού.

Στο γαλάζιο επιτελείο παρακολουθούν προσεκτικά του κυβερνητικούς χειρισμούς, με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιλέγει σε αντίθεση με τη «γραμμή Σαμαρά» να κρατήσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους αρκετά χαμηλά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι το προσφυγικό αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα και δεν ενδείκνυται για αντιπολίτευση, «παρά τους λάθος χειρισμούς του παρελθόντος από την κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης με δική του πρωτοβουλία περνά το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο την κατάσταση γύρω από το προσφυγικό και τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα. Η ηγεσία της ΝΔ είναι θετική στο σενάριο Σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, μήνυμα το οποίο θα κομίσει ο κ. Μητσοτάκης στον ΠτΔ.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να οξύνει και αυτός από την πλευρά του τις διεθνείς πιέσεις. Ενδεικτικό είναι το «διάβημα» προς την αυστριακή πρέσβειρα, το οποίο όπως σημειώνουν στη Συγγρού προηγήθηκε του επίσημου διαβήματος του υπουργείου Εξωτερικών. Πληροφορίες από τη ΝΔ, αναφέρουν πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εντείνει τις διεθνείς επαφές το προσεχές διάστημα για την προσφυγική κρίση.

Στις 17:00 το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή με τον Τούρκο Πρέσβη, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στη στάση που τηρεί η γείτονα στο θέμα του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα ζητήσει εκ νέου από τον πρέσβη της Άγκυρας την τήρηση των συμφωνηθέντων από την τουρκική πλευρά, τόσο για την επαναπροώθηση όσων διασώζονται από τα νατοϊκά πλοία, όσο και για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών και τη μετεγκατάσταση απευθείας από τα τουρκικά παράλια στις χώρες της Ευρώπης.

Σε σύσκεψη του γαλάζιου επιτελείου στη Συγγρού την Τρίτη, στην οποία μετείχαν όλοι οι συντονιστές των τομέων του κοινοβουλευτικού έργου και οι δύο αντιπρόεδροι, Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σενάρια και τα δεδομένα για την κατάσταση που διαμορφώνεται από το κλείσιμο των συνόρων προς βορρά και την εμπλοκή με τις περιπολίες του ΝΑΤΟ. Ο τομεάρχης Άμυνας Θανάσης Δαβάκης με δήλωση του κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τις δηλώσεις και να δείξει περισσότερη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese