Για ένταση μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζοντας την…
αυστηρότερη πολιτική της Βιέννης για τους πρόσφυγες αλλά και το γεγονός ότι άφησε έξω από την σημερινή διάσκεψη για το προσφυγικό στην οποία συμμετέχουν χώρες των δυτικών Βαλκανίων την Αθήνα. Ο αυστριακός και ο γερμανικός Τύπος επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση της Βιέννης δέχεται έντονη κριτική όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από τις Βρυξέλλες μετά την απόφασή της να επιβάλει προσφυγικό πλαφόν σε ημερήσια βάση.

Kurier: Όλο και μεγαλύτερη η ροή των προσφύγων
Η προσφυγική ροή προς την Ελλάδα γίνεται όλο και μεγαλύτερη, την ώρα που ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι μπλοκαρισμένος , γράφει η αυστριακή εφημερίδα “Kurier”. «Οργή για την Αυστρία. H άνοιξη έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα και μαζί της έφερε ένα μεγάλο προσφυγικό κύμα από την Τουρκία», προσθέτει η εφημερίδα.

Vienna: Κοινή θέση με τα Βαλκάνια για το προσφυγικό
Για την αυστριακή κυβέρνηση, η σημερινή διάσκεψη με την συμμετοχή δυτικών βαλκανικών χωρών όπως η Αλβανία, η Βοσνία, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και άλλες γίνεται για να βρεθεί μία επίσημη θέση λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στις 6 Μαρτίου, αναφέρει η εφημερίδα της Βιέννης “Vienna”.

Die Welt: Διάσκεψη χωρίς την Ελλάδα
Διάσκεψη για το προσφυγικό  συγκαλεί η Αυστρία χωρίς να έχει προσκαλέσει την Ελλάδα, γράφει η γερμανική εφημερίδα “Die Welt”.

Stuttgarter: Δυσαρεστημένοι οι Έλληνες με την Βιέννη
Ένταση μεταξύ Αθήνας – Βιέννης για την προσφυγική κρίση, γράφει  η γερμανική εφημερίδα  “Stuttgarter”, επισημαίνοντας ότι ελληνική κυβέρνηση είναι έντονα δυσαρεστημένη με το ότι δεν προσκλήθηκε να παραστεί στην σημερινή διάσκεψη για το προσφυγικό στην οποία συμμετέχουν χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Bild: «Στόχος μας η συνεργασία με τους Γερμανούς», λέει ο Κουρτς
Λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της διάσκεψης των δυτικών βαλκανικών χωρών για το προσφυγικό, η κυβέρνηση της Βιέννης έτεινε χείρα φιλίας στο Βερολίνο σε ότι αφορά το προσφυγικό λέγοντας χαρακτηριστικά πώς στόχος της Αυστρίας είναι η συνεργασία της με την γερμανική κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του γερμανική εφημερίδα “Bild”, o Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς ζήτησε από το Βερολίνο να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από την πλευρά του σε ότι αφορά την διαχείριση των προσφύγων και τόνισε ότι στόχος της Βιέννης είναι να συνεργαστεί με την γερμανική κυβέρνηση.  

Tagesspiegel: Πόλεμος νεύρων για την βαλκανική οδό
«Πόλεμος νεύρων για την βαλκανική οδό», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας “Tagesspiegel”, αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις για το προσφυγικό, ειδικότερα στα σύνορα ΠΓΔΜ- Ελλάδας. «Η κατάσταση στην βαλκανική οδό κλιμακώθηκε και πάλι. Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν παγιδευτεί», γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Η Ευρωπαική Ένωση προειδοποίησε για ανθρωπιστική κρίση. Εκτόνωση της κατάστασης δεν φαίνεται στον ορίζοντα, το αντίθετο μάλιστα. Στην Ελλάδα, το νοτιότερο σημείο της βαλκανικής οδού, η κατάσταση για τους πρόσφυγες έχει ενταθεί. Από την Κυριακή, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, οι αρχές δεν αφήνουν τους Αφγανούς πρόσφυγες να περάσουν στη χώρα. Και η κυβέρνηση της Βιέννης με τη σειρά της αντέδρασε με την επιβολή προσφυγικού πλαφόν σε ημερήσια βάση».
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese