Βρίσκοντας τη μόνη ελπίδα για το μέλλον στις «αναρίθμητες μικρές δράσεις των… ανώνυμων ανθρώπων που αποτελούν το ακτιβιστικό πλήθος», υπερδραστήριος ακτιβιστής και ο ίδιος, ο 88άχρονος διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι, αναλύει την αμερικανική κρίση, στην ταινία «Ρέκβιεμ για το αμερικάνικο όνειρο».

Η ταινία προβάλλεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ. Μετά την προβολή, θα διεξαχθεί συζήτηση με τον Νίκο Λέανδρο, Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και τον Δάνη Κουμασίδη, Διδάκτορα φιλοσοφίας και συγγραφέα, και θα κληρωθούν βιβλία του Νόαμ Τσόμσκι, από τις εκδόσεις Άγρα και Κέδρος.

Η ταινία θα επαναπροβληθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στον κινηματογράφο Δαναός στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα προβάλλεται καθημερινά, από τις 25 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Με δυσοίωνα συνπεράσματα

Γλωσσολόγος, φιλόσοφος, γνωστικός επιστήμων, ιστορικός, κοινωνιολόγος, πολιτικός αναλυτής και ακτιβιστής, Καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγραφέας και ένας από τους πιο γνωστούς και ενεργούς διανοούμενους της εποχής μας, ο Νόαμ Τσόμσκι συμμετέχει στην παγκόσμια δράση για περισσότερο από έξι δεκαετίες.

Στην ταινία «Ρέκβιεμ για το αμερικάνικο όνειρο», δίνει μία αιχμηρή και ολοκληρωμένη ανάλυση της σύγχρονης οικονoμικοπολιτικής κρίσης στην Αμερική. Μέσα από τον λόγο του, αναδεικνύει 10 κομβικά σημεία, που συνέβαλαν στην κατάλυση του κράτους κοινωνικής ευθύνης από τις πολυεθνικές εταιρείες και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Συγκρίνοντας την κρίση του 1930 με τη σημερινή, καταλήγει στο δυσοίωνο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για την ανάκτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κοινωνικό και εργασιακό χώρο. Αιτία, η συνάθροιση πλούτου σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, της τάξης του 1%, του γενικού πληθυσμού της Γης.

Αν και η ανάλυση του Τσόμσκι αφορά στα τεκταινόμενα της αμερικανικής πολιτικής ιστορίας, μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να ταυτίσουμε τακτικές, που εφαρμόζονται κατά κράτος στην Ευρώπη των πολυεθνικών lobbies.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese