Είναι προφανές ότι υπάρχει απουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τελευταία έτη από την… πραγματοποίηση ενός σύγχρονου σχεδιασμού για συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη πολιτική για τη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων .

Τα αποτελέσματα αυτής της απουσίας είναι ορατά τόσο στα αστικά κέντρα της χώρας όσο και στην περιφέρεια .

Σε Καθημερινή βάση βλέπουμε δεκάδες σκύλους και γάτες να κυκλοφορούν σε άθλια κατάσταση σε κάθε περιοχή της χώρας και να αντιμετωπίζονται με την ανθρώπινη αδιαφορία.

Δυστυχώς , οι ελάχιστοι Κρατικοί πόροι που διατίθενται σε Δήμους δεν απορροφούνται θετικά και δεν υπάρχει έλεγχος της αξιοποίησής τους με αποτέλεσμα , την έλλειψη ενός οργανωμένου συστήματος περίθαλψης& στείρωσης των αδέσποτων ζώων στους περισσότερους Δήμους της χώρας.

Όσο δε, για τα ελάχιστα καταφύγια αδέσποτων ζώων που λειτουργούν με πρωτοβουλία φιλόζωων πολιτών , λόγο οικονομικής κρίσης αδυνατούν να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες .

Είναι πλέον προφανές το γεγονός, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να σχεδιάσει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο.

Η Τ.Α μπορεί να ξεκινήσει από το μεγάλο θέμα που είναι η πώληση ζώων.

Να επιτρέπεται μόνο από πιστοποιημένους εκτροφείς των οποίων οι άδειες θα χορηγούνται με αυστηρά κριτήρια καθώς και να προχωρήσουν άμεσα οι δήμοι στην υιοθέτηση του «Ονομαστικού καταλόγου» για την πάταξη της εμπορίας ειδών ζώων που δεν « προσφέρονται» για συγκατοίκηση με ανθρώπους.

Τέλος :

Να προχωρήσουν άμεσα οι Δήμοι σε τοπικές ημερίδες ενημέρωσης για την ενίσχυση της υιοθεσίας ζώων. ·

Να απαιτήσει η ΚΕΔΕ την χρηματοδότηση ενός διαρκούς προγράμματος στειρώσεων σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, κτηνιάτρους και Δήμους προκειμένου μέσα στα επόμενα χρόνια να επιτευχθεί αποτελεσματικός έλεγχος .

*ο Φώτης Αλεξόπουλος είναι Γραμματέας για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΙΝ.ΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών ΕλλάδοςEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese