«Δεν διευκολύνουν την επίλυση του προβλήματος οι χώρες που κλείνουν σύνορα και λειτουργούν με ρητορεία η οποία ενισχύει την ακροδεξιά», ανέφερε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης,…

 

ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ο κ. Ρήγας προειδοποίησε ακόμη για τον κίνδυνο η αδυναμία διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης να γίνει η θρυαλλίδα που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή συνοχή.

«Το προσφυγικό ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν πάρει μια συγκεκριμένη απόφαση για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε το προσφυγικό. Οι χώρες οι οποίες σηκώνουν αυτή τη στιγμή φράχτες, κλείνουν σύνορα ή ενδεχομένως λειτουργούν με μια ρητορεία η οποία ενισχύει την ακροδεξιά, δεν διευκολύνουν την επίλυση του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Ρήγας και υπογράμμισε πως η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις και πως χρειάζεται να γίνεται η ταυτοποίηση των προσφύγων στην Τουρκία και από εκεί η ασφαλής μετεγκατάστασή τους.

«Το προσφυγικό είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύσεις ώστε να μην αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή συνοχή», ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε πως το προσφυγικό μπορεί να λυθεί μόνο αν σταματήσουν οι εχθροπραξίες και η καταστροφή στη Συρία.

Ερωτηθείς για το αγροτικό, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η συζήτηση που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, εξαντλητική και ειλικρινής και η κυβέρνηση έδωσε στην αντιπροσωπεία των αγροτών δέσμευση ότι θα πάρει μέτρα προστασίας ώστε να μπορέσει να στηριχτεί το αγροτικό εισόδημα με έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς. «Θεωρώ ότι πρέπει να αποτιμήσουν θετικά την ειλικρινή στάση της κυβέρνησης και να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνει αυτή τη στιγμή να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τους εξηγήσαμε πως είναι η κατάσταση και ποιες δυνατότητες υπάρχουν», ανέφερε ο κ. Ρήγας, ενώ για το διάλογο με το μπλόκο της Νίκαιας, επισήμανε ότι οι αγρότες είναι μία ενιαία κοινωνική ομάδα. «Θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί και το μπλόκο της Νίκαιας στο διάλογο με τον πρωθυπουργό. Όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση αφορούν το σύνολο των αγροτών, ας τα αποτιμήσουν κι αυτοί τις επόμενες μέρες», είπε και προσέθεσε: «Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει αδιέξοδο μετά από τη συνάντηση. Έγινε σαφές στους αγρότες ποιες είναι οι δυνατότητες. Μέχρι το 2021 μπορούμε να προχωρήσουμε στηρίζοντας το αγροτικό εισόδημα και βάζοντας τις βάσεις για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα».

Για τους βουλευτές και την πίεση που τους ασκείται, ο γραμματέας του κόμματος ανέφερε πως όλοι γνωρίζουν τη συμφωνία που έχει υπογραφεί και πως γίνεται προσπάθεια για τη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών τάξεων που έχουν πληγεί. «Οι κοινωνικές ομάδες σωστά διεκδικούν ορισμένα πράγματα, πράγμα που ενισχύει και τη διαπραγμάτευση. Δεν πρέπει όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία να αφήνουν τα περιθώρια σε πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να δημιουργήσουν έκρυθμη κατάσταση, να εκμεταλλεύονται το δικό τους αγώνα», ανέφερε ο κ. Ρήγας και προσέθεσε: «Δεν θεωρώ ότι ασκείται ψυχολογικός πόλεμος στους βουλευτές, κάτι που διαπιστώνω από την εμπειρία μου στις περιοδείες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τέλος Μαρτίου, να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά».

Ερωτηθείς για τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη περί οικουμενικής ή εκλογών, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει εκλογές, θα πρέπει να το ζητήσει ευθέως. «Η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή. Εμείς θα υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε αναλάβει για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», είπε και προσέθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει η χώρα να γυρίσει πίσω όπως επιδιώκει το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese