Το Linux Mint είναι ένα από τα καλύτερα και δημοφιλέστερα Linux distros που είναι διαθέσιμα σήμερα, αλλά εάν το κατεβάσατε και το εγκαταστήσατε πρόσφατα τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιείτε ένα malicious ISO image.

Χθες…

 

το βράδυ,  άγνωστοι hackerς ή ομάδα  hackers κατάφεραν να hackάρουν το Linux Mint website και να αντικαταστήσουν τα  download links του site που παρέπεμπαν σε μια από τις υπηρεσίες τους, με κακόβουλες ISO images για το Linux Mint 17.3 Cinnamon Edition.

Απ’ όσο γνωρίζει η ομάδα Linux Mint team, το θέμα αυτό επηρεάζει μόνο μια edition, κι αυτή είναι η Linux Mint 17.3 Cinnamon edition.
 
Εάν κατεβάσατε την Cinnamon edition πριν τις 20 Φλεβάρη το θέμα αυτό δεν σας επηρεάζει. Όπως και αν κατεβάσατε κάποια διαφορετική έκδοση συμπεριλαμβανομένης της Mint 17.3 Cinnamon μέσω Torrent ή κάποιο direct HTTP link, επίσης δεν επηρεάζεστε.

Πως μπορείτε να προστατεύσετε το Linux μηχάνημά σας:

Οι χρήστες με την ISO image μπορούν αν τσεκάρουν το signature της για να σιγουρευτούν πως είναι valid.

Για να τσεκάρετε εάν έχετε πραγματοποιήσει το κακόβουλο download, μπορείτε να συγκρίνετε την MD5 signature με αυτήν από τα επίσημα versions, που συμπεριλαμβάνονται στο Lefebvre blog post.

Εάν έχετε επηρεασθεί, σας συμβουλεύουμε να ακολούθησετε τα παρακάτω βήματα:

    Θέστε τον υπολογιστή σας offline.
    Πάρτε Backup όλα τα προσωπικά σας data.
    Κάντε Reinstall το λειτουργικό σύστημα (με καθαρό ISO).
    Αλλάξτε τους κωδικούς σας σε ευαίσθητα websites και emails.

Πηγή: SecNewsEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese