Με το θέμα της αποχής των δικηγόρων σε συνδυασμό με την αποφυλάκιση…
του Γιώργου Ρουπακιά, να κυριαρχεί και σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής το δικαστήριο διέκοψε για την Πέμπτη με την έκκληση της προέδρου να βρεθεί λύση για να δοθεί άδεια στους δικηγόρους.

Η πρόεδρος της έδρας, Μαρία Λεπενιώτη επικαλέστηκε και τη χθεσινή παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, η οποία μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την αποφυλάκιση Ρουπακιά ζήτησε από τον ΔΣΑ να χορηγήσει κατ’ εξαίρεση άδειες στους δικηγόρους για να παραστούν στη δίκη.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα αλλά και οι φίλοι του άτυχου μουσικού παρακολουθούσαν αμίλητοι την διαδικασία με τον Γ. Ρουπακιά να κάθεται στο εδώλιο των κατηγορουμένων με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την αποφυλάκιση του στις 18 Μαρτίου. Στη δίκη παρουσιάστηκαν ακόμα πέντε κατηγορούμενοι από το σύνολο των συνολικά 68 εμπλεκομένων.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ενημέρωσαν το δικαστήριο πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ θα ασχοληθεί με το θέμα της άδειας που έχουν αιτηθεί προκειμένου να παραστούν παρά τη συνέχιση της αποχής των δικηγορικών για το ασφαλιστικό.

Από την πλευρά της υπεράσπισης έγινε γνωστό πως, επίσης, έχουν ζητήσει άδεια για να παραστούν στην δίκη η οποία ωστόσο δεν τους χορηγήθηκε. Την ίδια ώρα, επεσήμαναν πως είναι λάθος να λέγεται ότι για την αποφυλάκιση Ρουπακιά ευθύνονται οι δικηγόροι και η αποχή τους.

Βάσω Πανταζή (υπεράσπιση): Δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφανθεί το ΔΣ του ΔΣΑ για χορήγηση άδειας.

Πολιτική αγωγή: Και η επιτροπή αδειών είναι ένα άτυπο όργανο.

Πρόεδρος: Το θέμα είναι ότι έχουμε μια δίκη που πρέπει να προχωρήσει.

Πολιτική αγωγή: Δεν γίνεται να ζητά ο υπουργός και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να χορηγηθούν άδειες και ο ΔΣΑ να αρνείται. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο κι αυτό ας αποφασίσει.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, βγαίνοντας από το δικαστήριο δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις και παρέπεμψε στο δικηγόρο της οικογένειας Αν. Τζέλη ο οποίος, αφού υπογράμμισε πως η αποχή των δικηγόρων «είναι απολύτως δικαιολογημένη λόγω της αντιλαϊκής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», τόνισε πως «θα έπρεπε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων να δείξει μια ευαισθησία και να χορηγήσει άδειες σε δίκες που ενδιαφέρουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Τζέλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχτηκε πως οι δικηγόροι δεν έχουν ευθύνη για την αποφυλάκιση Ρουπακιά. «Δεν θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλά είναι θέμα ηθικής τάξεως να προχωρήσουμε μόνο και μόνο για να αισθάνονται κάποιοι ότι είναι κατηγορούμενοι», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως εν μέρει οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον Γ. Ρουπακιά τον καλύπτουν «αρκεί να εξασφαλιστεί η παρουσία του στο δικαστήριο».
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese