Με απίστευτες απειλές που καταγράφονταν εδώ και αρκετό καιρό έως και κατά της σωματικής ακεραιότητας οικογενειακών μελών…
ανθρώπων που διαχειρίζονταν διαφημιστικά κονδύλια και την επικοινωνία μεγάλης ΔΕΚΟ αλλά και με συγκλονιστικές κατηγορίες για απειλές στις οποίες εμπλέκονταν δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και στελέχη του κρατικού μηχανισμού ως εκβιαστές ή εκβιαζόμενοι, η ΕΛΑΣ προχώρησε εχθές στις συλλήψεις τριών προσώπων ενώ βαριά δικογραφία αναμένεται να φωτίσει και την εμπλοκή περισσότερων.

Σε μια έρευνα που διήρκησε 9 μήνες η αστυνομία έχει συγκεντρώσει πλήρες υλικό αναφορικά με τη δράση κυκλώματος που σύμφωνα με πηγές κινούνταν στο χώρο της παραδημοσιογραφίας, «πουλώντας» πολιτικές άκρες. Ενός κυκλώματος που δεν δίστασε να απευθύνει σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, απειλές ακόμα και κατά ανήλικων με στόχο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για κέρδη από τα budget μεγάλης ΔΕΚΟ.   Ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι «είχαν στήσει έναν μηχανισμό λάσπης με ιστοσελίδες -κάποιες γνωστές- και μία εφημερίδα. Επαιρναν τηλέφωνα σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις και ζητούσαν διαφήμιση. Αν δεν έπαιρναν αυτό που ήθελαν, τότε τους απειλούσαν ότι θα ξεκινήσουν να τους λασπολογούν και να δημοσιεύουν αρνητικά σχόλια για εκείνους. Αλλες φορές εξαπέλυαν απειλές και για τη ζωή τους. “Ή μου δίνετε από την πίτα ή καήκατε”, συνήθιζαν να λένε. Αυτό το έκαναν χρόνια και κανείς δεν τους ακουμπούσε. Ευτυχώς, τώρα βρέθηκαν δυο – τρεις ήρωες να το καταγγείλουν στην Αστυνομία και έτσι ξεκίνησε η έρευνα. Ενας από αυτούς είναι στέλεχος δημόσιας επιχείρησης που τον εκβίαζαν με το χειρότερο τρόπο. Αναμένεται να γίνουν και άλλες συλλήψεις».  

  Ειδικότερα, σαν βόμβα έσκασε χθες το απόγευμα η είδηση για τη σύλληψη ενός εκδότη και δύο δημοσιογράφων από τους αστυνομικούς της Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της ΕΛΑΣ. Οι παραπάνω ενέργειες προέκυψαν έπειτα από εισαγγελική παραγγελία και κατόπιν πολύμηνης παρακολούθησης. Τα πρόσωπα που η ΕΛΑΣ συνέλαβε είναι ο Παναγιώτης Μαυρίκος, εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη» που εδώ και καιρό κάνει χρήση ενός ιστορικού τίτλου της Δεξιάς δημοσιογραφίας με τρόπο αμφιλεγόμενο, ο υπεύθυνος τύπου γνωστών ΔΕΚΟ αλλά και της Τράπεζας Αττικής μέχρι σήμερα Παναγιώτης Μουσάς και ο δημοσιογράφος και «dealmaker» της εταιρείας που εκδίδει την ηλεκτρονική εφημερίδα Σοφοκλέους In και τη free press εφημερίδα Free Money Χρήστος Φράγκος. Ο τελευταίος μάλιστα χθες το πρωί υπέγραψε κείμενο το οποίο αυτούσιο (και δίχως καν αναπαραγωγή της πηγής ως όφειλε) υιοθέτησε το left.gr σχετικά με τον ρόλο της google… για να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Συγκεκριμένα ο κ. Φράγκου – ο οποίος σημειωτέον το τελευταίο διάστημα παρουσιαζόταν πολύ κοντά σε γνωστό  συνδικαλιστή – μέλος του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας με στενές διασυνδέσεις με την Κουμουνδούρου- κατηγορούσε την Google για «συνεργασία» με τις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της χώρας, προκειμένου να ρίξουν από την εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα υπό την λογική ότι η google προωθούσε αντικυβερνητικά άρθρα! Το Left.gr δίχως καμία παρέμβαση, χωρίς να αναφερθεί καν στην πηγή (σ.σ. ενδεχομένως ο κ. Μουσάς να αποτελεί συνομιλητή της γνωστής αριστερής ιστοσελίδας καθώς είναι γνωστές οι σχέσεις του με το χώρο της Αριστεράς αφού προ ολίγων ημερών …δεξιωνόταν παρέα με στέλεχος του κόμματος δημοσιογράφους για λογαριασμό μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος) αναδημοσίευσε ως είδηση και γεγονός την «παρέμβαση» ενός ανθρώπου που έχει συλληφθεί και καταγγέλλεται ως συμμέτοχος σε κύκλωμα εκβιασμών.  

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία στελέχους δημόσιας επιχείρησης το οποίο εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση λέγοντας πως όχι μόνο θα δυσφημήσουν την ίδια και τη δημόσια επιχείρηση, αλλά άφηναν να αιωρούνται απειλές κατά της οικογένειάς της και του παιδιού της. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται κι άλλοι συνεργοί των τριών συγκεκριμένων ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί και μάλιστα αναφέρουν πως πρόκειται για δύο άτομα ακόμα που κινούνται στον ευρύτερο τομέα της δημοσιογραφίας και της διαφήμισης. Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από τον Μάιο του 2015, όταν σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας του συγκεκριμένου εκδότη είχε προκληθεί σάλος και είχε οδηγηθεί σε παραίτηση διευθυντικό στέλεχος μίας ΔΕΚΟ. Οι εκβιασμοί όπως προκύπτει είχαν ξεκινήσει πριν από 9 χρόνια, αλλά μετά την παραίτηση αυτού του στελέχους άρχισαν οι έρευνες.  

Το φαινόμενο Μαυρίκος  

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος έγινε γνωστός στις αρχές του 2000 όταν συμμετείχε ως παρουσιαστής στο κανάλι Τηλεάστυ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο ίδιος υπήρξε στέλεχος της άκρας δεξιάς ενώ πολλές φορές προσπάθησε να εμπλακεί στην τοπική αυτοδιοίκηση κυρίαρχα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, της περιοχής δηλαδή καταγωγής του. Είτε ως υποψήφιος Δήμαρχος Κερατσινίου (με αφίσα – κιτς που άφησε εποχή καθώς έκανε το σήμα της νίκης) είτε με καμπάνια για δήθεν κάθοδο του στην πόλη του Πειραιά που τελικά ποτέ δεν προέκυψε προκαλώντας σχόλια, ακόμα και γέλια στο μεγάλο λιμάνι, ο κ. Μαυρίκος κινήθηκε για χρόνια στο περιθώριο της πολιτικής αλλά και της δημοσιογραφίας. Την καριέρα του την ξεκίνησε στον τοπικό τύπο του λιμανιού ως σκληρός Δεξιός και σε περιθωριακά τηλεοπτικά μικρο-κάναλα της πόλης. Ξαφνικά δημιούργησε έναν περίεργο όμιλο ΜΜΕ. Παρουσιάζοντας ιστορικούς τίτλους εφημερίδων που για κάποιο λόγο πέρασαν στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» όπως οι 24 Ώρες, Αθλητική Ημέρα, Μεσημβρινή, Επικαιρότητα ή σήμερα η Ακρόπολη και ο Ελληνικός Βορράς, ο Παναγιώτης Μαυρίκος πλασαρίστηκε ως εκδότης έχοντας την υποστήριξη στελεχών κυρίαρχα της άκρας – λαϊκής Δεξιάς. Ο ίδιος υποστήριζε πως πραγματοποιούσε μια επιχειρηματική προσπάθεια «κόντρα στο κατεστημένο» και με εθνικά χαρακτηριστικά. Πληροφορίες όμως μιλάνε για βοήθειες που είχε από συγκεκριμένα πρόσωπα του πολιτικού φάσματος.

 Ως πολιτικός του φίλο ο ίδιος ο κ. Μαυρίκος παρουσίαζε τον βουλευτή Β΄ Πειραιώς Γιάννη Τραγάκη ενώ γνωστό είναι πως εκδοτικά βοηθήθηκε στα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Παρά ταύτα ο Παναγιώτης Μαυρίκος καμία σχέση δεν είχε με το ίδιο το κόμμα, παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις υπέρ του μικρών και μεσαίων στελεχών. Κάποιοι μίλησαν για έναν εκδότη που χρησιμοποιήθηκε ώστε άλλοι να βγάλουν λεφτά επάνω του. Κάποιοι άλλοι λόγω της suis generis και πολλές φορές επιθετικής του συμπεριφοράς ανέφεραν πως δύσκολα ο Παναγιώτης Μαυρίκος πιάνεται φίλος και πως τελικά αποδείχθηκε αχάριστος.   Όπως έχει καταγγελθεί πάντως, η μεγάλη άνοδος των Μέσων του ξεκίνησε στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, κι όχι στα χρόνια της ΝΔ. Με έδρα στον Πειραιά και με ένα δημοσιογραφικό δυναμικό που ελάχιστα θύμιζε δημοσιογραφία αλλά περισσότερο τους γνωστούς, παλιούς Μανιάτες του μεγάλου λιμανιού με τη μπρουτάλ συμπεριφορά, από το 2009 οι εφημερίδες του παρά την πολύ χαμηλή τους κυκλοφορία (κάτω των 1.00 φύλλων ημερησίως) φέρονταν να λαμβάνουν κρατική διαφήμιση άνω των 100 χιλ. ευρώ ετησίως.

Με περίεργα πρωτοσέλιδα που εξυμνούσαν περιθωριακά πολιτικά στελέχη της Β’ Πειραιά αλλά και της Α΄ Πειραιά ο ίδιος όχι απλά επιβίωσε αλλά πηγές αναφέρουν πως κυκλοφορεί όλα αυτά τα χρόνια με πρωτοφανή οικονομική άνεση, οδηγώντας ακριβά αυτοκίνητα και διαμένοντας σε πολυτελή κατοικία των νοτίων προαστίων. Σύντομα θα διοριστεί και υποδιοικητής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ενώ θα δημιουργήσει και κόμμα με τίτλο «ΔΕΞΙΑ – Νέο Δεξιό Κόμμα». Βλέπετε η πετριά της πολιτικής δεν του πέρασε ποτέ. Συνεργάτης του και σημαία στο εγχείρημα της Ακρόπολης είναι ο γνωστός από τις τηλεοπτικές παρουσίες του στη Γ τηλεοπτική κατηγορία Άρης Σπίνος ο οποίος μάλιστα και υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο της σχετικής καμπάνιας της πάλαι ποτέ παραδοσιακής εφημερίδας, η οποία σήμερα έχει πάρει διαφορετικό δρόμο.   Χτύπησε τον Μεϊμαράκη κάτω από τη ζώνη   Ο Παναγιώτης Μαυρίκος πάντως κάθε άλλο παρά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας λειτούργησε τα τελευταία χρόνια. Με πρωτοσέλιδους τίτλους και αμφιλεγόμενα ως προς την ουσία τους ρεπορτάζ χτύπησε ουκ ολίγες φορές κάτω από τη ζώνη τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Να θυμίσουμε πως η Ακρόπολη έτυχε προνομιακής μεταχείρισης από την «ανοικτή ΕΡΤ» των Ταγματάρχη – Τσακνή. Ένα περιθωριακό Μέσο σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση φιλοξενούνταν στην ΕΡΤ ενώ αλησμόνητη είναι η επίθεση που δέχθηκε σε προσωπικό τόνο ο τέως πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης το μεσημέρι πριν το debate με τον Αλέξη Τσίπρα. Χολωμένος ο κ. Μεϊμαράκης από τις δήθεν αποκαλύψεις της Ακρόπολης για τη βίλα που αγόρασε, παρ’ ολίγον να μποϊκοτάρει την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών αν και τελικά επικράτησαν οι ψυχραιμότερες σκέψεις.   Ο Παναγιώτης Μουσάς με τη σειρά του, εσχάτως περιφερόταν και αυτοσυστηνόταν ως ο άνθρωπος που «έκρυψε κάτω από το χαλί» το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Αττικής. Σε μια περίοδο έντονων διαξιφισμών για τη συμμετοχή ΔΕΚΟ και ασφαλιστικών ταμείων όπως το ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση κεφαλαίων της Αττικής, ο κ. Μουσάς τριγυρνούσε δεξιά κι αριστερά ως υπεύθυνος τύπου της τράπεζας και με έπαρση έλεγε πως αυτός έκρυψε τα πάντα «ταϊζοντας όλο το σύστημα». Φυσικά η έπαρση αυτή απηχεί τον χαρακτήρα του, όμως γνωστό ήταν πως κινούνταν ιδιαίτερα προκλητικά με αποτέλεσμα η διοίκηση της Τράπεζας να έχει προβληματιστεί. Αν κι αυτός ξεκίνησε από την ΟΝΝΕΔ και συγκεκριμένα από την οργάνωση νεολαίας του κόμματος της ΝΔ στους Αγίους Αναργύρους παρέα με τον κατηγορούμενο επίσης για χρηματισμό Χ. Τομπούλογλου, με τη σειρά του κατέληξε να έχει καλές σχέσεις (κατά άλλους σχέσεις απλής ανοχής) με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Για το λόγο αυτό παρά το ότι είχε διοριστεί ως εκπρόσωπος τύπου στην ΕΥΔΑΠ τα προηγούμενα χρόνια και μετέπειτα στην Τράπεζα Αττικής, παρέμεινε στο πόστο του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, πολύ περισσότερο όταν ο πρώην Νεοδημοκράτης αποστασιοποιήθηκε από την περίοδο Σαμαρά δηλώνοντας «Καραμανλικός» και κατόπιν «άστεγος πολιτικά».

 Φυσικά ούτε οι Καραμανλικοί τον είχαν σε καμία εκτίμηση καθώς γνώριζαν πως επρόκειτο για έναν υπερφίαλο δημοσιογράφο με ελάχιστη όμως δραστηριότητα στο χώρο και έφεση στα μικρό-ντιλαρίσματα. Ο ίδιος είχε για ένα μικρό φεγγάρι περάσει από την τηλεόραση ενώ παρουσιαζόταν ως δημοσιογράφος στην οικονομική εφημερίδα ΑΞΙΑ από την οποία όμως είχε αποχωρήσει. Επίσης δεξιά κι αριστερά, εσχάτως παρουσιαζόταν ως ενδιάμεσος σε διάφορα γνωστά blogs παρά το ότι ο ίδιος επί της ουσίας δεν παρουσίαζε σαφή δημοσιογραφική δραστηριότητα.   Ο Χρήστος Φράγκου εδώ και μερικά χρόνια αποτελούσε μια ιδιαίτερη περσόνα στα οικονομικά πράγματα της χώρας. Με ύφος υπερ-δημοσιογράφου, παρά το μικρό του δέμας και τη σχετικά μικρή εμπειρία του συγκριτικά με άλλους συναδέλφους, παρουσιαζόταν σε συνεντεύξεις τύπου μεγάλων πολυεθνικών ή τραπεζών, κάνοντας συχνά σκληρές επιθέσεις κι ερωτήσεις.

Ο 33χρονος δημοσιογράφος, είχε τη φήμη εκτός του ρεπόρτερ και του ανθρώπου που έκλεισε διαφημιστικές καταχωρήσεις για λογαριασμό των φιλικών στο ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ που δούλευε.

Στη σελίδα του στο FB πραγματοποιούσε διαρκείς επιθέσεις κατά του Αντώνη Σαμαρά με βαρείς χαρακτηρισμούς ενώ με τον Αλέξη Τσίπρα η στάση του ήταν διαφορετική. Παρά την δεδομένα θετική στάση του στο κυβερνών κόμμα, ο κ. Φράγκος συχνά εξαπέλυε επιθέσεις σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που είτε αμφισβητούσαν την ηγεσία είτε δεν την στήριζαν επαρκώς. Αγαπημένη του κ. Φράγκου ως προς τις επιθέσεις ήταν η Ρένα Δούρου. Ο ίδιος παρουσιαζόταν ως μέτοχος των Σοφοκλέους In και της εβδομαδιαίας free press Free Money παρά το ότι είναι γνωστό πως ανήκει στην γνωστή για τις παλιές διασυνδέσεις της με το ΠΑΣΟΚ και εσχάτως με τον ΣΥΡΙΖΑ, οικογένεια Νιάκα. English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese