Ένας μαχητής κληρικός, που επί σειρά υπηρετούσε την Ορθοδοξία και τον τόπο καταγωγής του, τα Σφακιά, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Η είδηση του θανάτου του παπά Γιώργη Χιωτάκη από το μικρό οικισμό «Νομικιανά» Σφακίων, σκόρπισε θλίψη σε όλους καθώς το όνομα του είχε συνδεθεί με το πάθος του να αγωνίζεται για το δίκαιο και την περιοχή του.

Όταν ήταν έφηβος ο παπα-Γιώργης πήγε σε μια σχολή στη Λάρισα να σπουδάσει τεχνίτης, αλλά δεν τον πήρανε γιατί ο πατέρας του ήταν κομμουνιστής. Όταν πήγε φαντάρος τού στήνανε παγίδες για να εκδηλώσει ανοιχτά τα αριστερά του φρονήματα και να τον εξορίσουν στη Μακρόνησο. «Θέλησαν να με στείλουν και στην Κορέα για να πολεμήσω. Τους ρώτησα γιατί να πάω στην άκρη του κόσμου να πολεμήσω; Επειδή τα σύνορα της Ελλάδας φτάνουν μακριά, μου απάντησαν. Μπούρδες δηλαδή» είχε πει σε μια παλιά του συνέντευξη.

Ο ίδιος όπως έλεγε, δεν φοβόταν το θάνατο, «δεν τον έχω για τίποτα», ήταν η έκφραση που συχνά ακουγόταν από τα χείλη του. Όσοι τον είχαν γνωρίσει από κοντά τον χαρακτήριζαν ως επαναστάτη, ασυμβίβαστο ιερέα.

«Είμαι ένας Ταλιμπάνης της εκκλησίας, που τον θάνατο δεν τον έχω για τίποτις. Όποιος φοβάται τον θάνατο δεν μπορεί να κάνει καλή πράξη, όποιος προδικάζει τη νίκη για να πολεμήσει είναι ηλίθιος. Άπαξ και πολεμώ είμαι νικητής».

Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στις 14.00 στα Νομικιανά Σφακίων.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese