Πριν πέντε περίπου χρόνια, όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλησε να προτείνει την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αποσύρθηκαν στο δεύτερο υπόγειο του ξενοδοχείου όπου βρίσκονταν. Οι πεντέμισι μήνες της διαπραγμάτευσης των Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη του έδωσαν το… πάτημα για να βγάλει τις ακραίες θέσεις του από τα υπόγεια και να τις εκθέσει στην αίθουσα του Eurogroup. Το «σχέδιο Grexit» είχε μπει σε εφαρμογή.

Εκείνο το Σάββατο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεπέρασε φανερά τα όρια της συνεννόησής του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχε όμως τη στήριξη της ευρείας πλειοψηφίας των ομολόγων του. Έτσι αποφάσισε να κάνει την επιθετική του κίνηση, επιχειρώντας να αναγκάσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Όλο το παρασκήνιο του Grexit που τελικά δεν ήρθε.

Εκνευρισμός και σοκ!
Ενώ διεξαγόταν η εφιαλτική εκείνη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο επικρατούσε έντονος εκνευρισμός. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η κυριότερη τροποποίηση που είχε κάνει ο κ. Σόιμπλε σε σχέση με τα όσα είχαν συζητηθεί δύο μέρες νωρίτερα στην καγκελαρία αφορούσε στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Ειδικότερα δε στην απαίτηση η έδρα του να είναι στο Λουξεμβούργο και όλα τα έσοδά του –το σουρεαλιστικό ποσό των 50 δισ. ευρώ, που είχε εμπνευστεί η τρόικα πρώτη τον Φεβρουάριο του 2011– να κατευθύνονται στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

«Αυτό που μας σόκαρε με το non-paper ήταν ο τρόπος που έθετε τους όρους για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», λέει Γερμανός αξιωματούχος με γνώση των διαβουλεύσεων των ημερών εκείνων. «Ηταν τόσο ταπεινωτικοί, που ο σκοπός φαινόταν να είναι να μη γίνουν αποδεκτοί από την Ελλάδα».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese