Οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να πραγματοποίησουν όποια επέμβαση εναντίον του Ισλαμικού Κράτος στη Λιβύη, θα πρέπει να αναμένουν έως ότου μία λιβυκή κυβέρνηση συγκροτημένη και νόμιμη τους απευθύνει το σχετικό αίτημα, εκτιμά…

 

η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στον σημερινό γαλλικό Τύπο.

«Η αποτελεσματική εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορεί να επιτελεσθεί δίχως να περάσει από μία νόμιμη και υπεύθυνη για την ίδια της την ασφάλεια λιβυκή κυβέρνηση», τονίζει η Μογκερίνι στη Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις χθες πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στη Σαμπράθα, 70 χλμ δυτικά της Τρίπολης, που προκάλεσαν περίπου 50 νεκρούς.

«Στη Λιβύη, είναι οι Λίβυη εκείνοι που αντιμετωπίζουν την απειλή μόνοι τους, κατά συνέπεια ο λιβυκός λαός είναι αποκαμωμένος και θα πρέπει να θέσουμε τέλος στο χάος αυτό», προσθέτει η ίδια.

«Από πολλών μηνών υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για τη σύσταση μίας κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας. Οι επόμενες ημέρες θα αποδειχθούν κρίσιμες, με την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την επικύρωση της μελλοντικής κυβέρνησης. Εάν θέλουμε να τους βοηθήσουμε, αυτό θα γίνει μόνον εάν τους δείξουμε εμπιστοσύνη, διότι εκείνοι γνωρίζουν τη χώρα τους καλλίτερα από εμάς. Η επιλογή να ζητήσουν μία πιθανή συνδρομή για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος εναπόκειται σε εκείνους», τονίζει η Μογκερίνι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ αλ Σαράι κατέθεσε χθες. στο αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα Κοινοβούλιο στο Τομπρούκ, το πρόγραμμα εργασιών της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προκειμένου να πείσει τους βουλευτές να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη Τρίτη.

Κατά τη Μογκερίνι, «η Ευρώπη είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια για τη σύσταση των θεσμών, ιδίως των δυνάμεων αστυνομίας και ασφάλειας, την ενίσχυση των δημοτικών αρχών στη Λιβύη, που αποτελούν το εκτενέστερο δίκτυο εκλεγμένων αντιπροσώπων στη Λιβύη, εάν φυσικά το θελήσει η μελλοντική κυβέρνηση».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese