Η ειρήνευση στην πολύπαθη Μέση Ανατολή είναι το μόνο "γιατρικό" στο προσφυγικό κύμα που κατακλύζει την Ευρώπη, λέει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και με τη θέση αυτή φαίνεται να συμφωνεί και ο δήμαρχος Σμύρνης.
 …

 

Ο Αζίζ Κοτζάογλου, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τονίζει, ότι "όσο πιο νωρίς έρθει η ειρήνη στη Συρία και στη Μέση Ανατολή τόσο πιο γρήγορα θα επιβραδυνθεί η ροή των προσφύγων", ενώ χαρακτηρίζει "δράμα της ανθρωπότητας" τον υγρό τάφο του Αιγαίου.

Δήμαρχος μιας πόλης του πόνου και του ξεριζωμού -αλλά και κοσμοπολίτισσας και πολυτραγουδισμένης- ο Αζίζ Κοτζάογλου ξέρει καλά πως ο πόλεμος μόνο δεινά φέρνει γι» αυτό και προειδοποιεί πως "αν αυτό συνεχιστεί, θα υπάρχουν και πρόσφυγες που μεταναστεύουν λόγω της πείνας" και αν δεν σιγήσουν τα όπλα, οι μεταναστευτικές ροές όχι μόνο δεν θα σταματήσουν, αλλά "θα υπάρχει και μεγάλο κύμα μετακινήσεων πληθυσμών".

"Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία έχει δεχτεί μόνο από τη Συρία περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες ή μάλλον έχουν περάσει τόσοι πρόσφυγες από τα σύνορά μας. Υπάρχουν πρόσφυγες που έχουν έρθει και από άλλες χώρες, από τη Βόρεια Αφρική, το Αφγανιστάν.
 
Νομίζω ότι, μαζί μ» αυτούς, υπάρχουν περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες. Αυτοί δεν θέλουν να πάνε στην Ανατολή κι εφόσον είναι δυνατόν δεν θέλουν να μείνουν ούτε στην Τουρκία.

Θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, δηλαδή στη Δύση" λέει ο κ. Κοτζάογλου, ο οποίος έφτασε το πρωί στη Θεσσαλονίκη, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας του Δήμου Σμύρνης για επαφές με τους εδώ φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τουρισμού.

"Η ουσία είναι να αρθούν τα προβλήματα που ενισχύουν το προσφυγικό και ιδίως είναι η ειρήνευση στη Συρία. Σε ό,τι αφορά τις άλλες χώρες απ» όπου έρχονται πρόσφυγες θα πρέπει να εξετάσουν τα Ηνωμένα Έθνη, η ανθρωπότητα, τα ανεπτυγμένα κράτη, για να σταματήσει αυτή η ροή" προσθέτει.

Σε μια πόλη, όπου το παλιό συνυπάρχει με το νέο, το εθνικό με το κοσμοπολίτικο, η αναδυόμενη εικόνα της καθημερινότητας αναπροσαρμόζεται κάθε φορά στους ρυθμούς της τρέχουσας πραγματικότητας.

Έτσι και στη Σμύρνη, εκτός απ» αυτούς που έρχονται για να …φύγουν, υπάρχουν και κάποιοι (πρόσφυγες), που ήρθαν για να μείνουν.

"Υπάρχουν και αυτοί που έχουν εγκατασταθεί και εργάζονται στη Σμύρνη. Το να μπορέσει το κράτος να αφομοιώσει, να παράσχει δυνατότητες απασχόλησης, να τους εξασφαλίσει κατοικία, είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο" σημειώνει ο κ. Κοτζάογλου, εξηγώντας, ωστόσο, πως "δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο με χρήματα".

Οι κάτοικοι της Σμύρνης ξέρουν από …πρώτο χέρι πως προσφυγιά σημαίνει τρομαγμένα μάτια, κορμί τσακισμένο από τις κακουχίες, απελπισία αλλά κι ελπίδα, γι» αυτό και οι γεμάτοι πρόσφυγες δρόμοι στη συνοικία του Μπασμανέ -κομβικός σταθμός του ταξιδιού προς τη Δύση- δεν τους ξενίζουν.
 
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Σμύρνης, "αυτή τη στιγμή, λόγω των συγκρούσεων στο Χαλέπι υπάρχει το ενδεχόμενο να έρθουν περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες στην Τουρκία", αυξάνοντας έτσι δραματικά τους αριθμούς αυτών που θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να "χτίσουν" μια νέα ζωή στη Δύση.

Για τους ανθρώπους δε, που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο Αιγαίο στην προσπάθειά τους να περάσουν στην αντίπερα όχθη και να συνεχίσουν το ταξίδι στο όνειρο, ο κ. Κοτζάογλου λέει πως το γεγονός ότι "το Αιγαίο γίνεται τάφος για πολλούς από αυτούς -μεταξύ αυτών γυναίκες, νέοι άνθρωποι και παιδιά- είναι το δράμα της ανθρωπότητας".

Όπως σημειώνει, ωστόσο, ο ίδιος "όταν οι άνθρωποι δεν διστάζουν ούτε μπροστά στο θάνατο προκειμένου να φτάσουν κάπου, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα".English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese