Ανασύρθηκε σήμερα το πρωί το διάσημο, πλέον, Φεγγάρι της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο τον τελευταίο χρόνο βρέθηκε στο… στόχαστρο βανδάλων οι οποίοι το ξήλωσαν και το έριξαν στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, την περασμένη Τρίτη.

Η διαδικασία ανέλκυσης ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί και διήρκησε περίπου μία ώρα. Δύο φουσκωτά της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ήταν στη θαλάσσια περιοχή. Δύο δύτες βούτηξαν και έδεσαν με ιμάντες το «Φεγγάρι», το οποίο στη συνέχεια τράβηξε στη στεριά γερανός της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Την όλη διαδικασία παρακολουθούσε από το πρωί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς. Υπάλληλοι του δήμου μετέφεραν το φεγγάρι στο αμαξοστάσιο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, θα επισκευαστεί και στη συνέχεια σε συνεννόηση με τον δημιουργό του έργου θα εξεταστεί σε ποιο μέρος θα τοποθετηθεί. «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το «Φεγγαράκι στην Ακτή», έργο του Παύλου Βασιλειάδη, να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο. Θα συζητήσουμε με τον καλλιτέχνη και σε συννενόηση και με τον δήμαρχο θα δούμε τι θα κάνουμε» τόνισε στη Voria.gr ο κ. Παππάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή στην τοποθεσία – εάν τελικά γίνει- δε θα πραγματοποιηθεί λόγω των τελευταίων γεγονότων με τους βανδαλισμούς.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το έργο ήταν από την αρχή σε άλλο σημείο και μετά την ανάπλαση της παραλίας τοποθετήθηκε εκεί. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Παππάς ο καλλιτέχνης εκτιμούσε ότι το έργο θα ήταν καλύτερο μέσα στην θάλασσα.

Η λεηλατική μανία των βανδάλων κατάφερε την περασμένη εβδομάδα, μετά από πολλές απόπειρες, να ολοκληρώσει το «έργο» της και να στερήσει από την ξύλινη εξέδρα της Νέας Παραλίας το «σήμα κατατεθέν» της.

Το έργο του Θεσσαλονικιού καλλιτέχνη Π. Βασιλειάδη ήταν εδώ και καιρό καταδικασμένο σε συνεχείς βανδαλισμούς. Έναν χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2015, αποπειράθηκαν να πριονίσουν (!) τη βάση του. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, λύγισαν τον κυρίως κορμό του, ο οποίος ήταν έτοιμος να πέσει στο νερό, παίρνοντας κλίση ιδιαιτέρως ανησυχητική. Το προηγούμενο Σάββατο βάνδαλοι του επιτέθηκαν ξανά, λυγίζοντας τον κορμό του στο έσχατο σημείο. Το οριστικό πλήγμα για το γλυπτό – κόσμημα ήρθε την Τρίτη τα ξημερώματα, όταν ο κορμός του, έπειτα από νέα επίθεση, κατέληξε στη θάλασσα.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese