Η πειρατεία έχει βρει την θέση της σε κάθε πιθανό σημείο της ψηφιακής μας ζωής. Δεν είναι θέμα μόνο για τις ταινίες αλλά επεκτείνεται ακόμα και στα ακαδημαϊκά έγγραφα! Διαχειριζόμενο από την Αlexandra Elbakyan, το πειρατικό website…

 

«Sci-Hub» φιλοξενεί εκατομμύρια ακαδημαϊκών εγγράφων δωρεάν!

Η Alexandra είναι μια νευροεπιστήμονας από το Kazakhstan που πλέον ζει στην Ρωσία. Πίσω στο 2009, όταν ξεκίνησε να γράφει την διατριβή της, ανακάλυψε πως της ήταν πολύ δύσκολο να αποκτήσει πρόσβαση στις επιστημονικές εργασίες που απαιτούνται. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, βρήκε νέους τρόπους για να κατεβάσει πειρατικές εκδόσεις των εγγράφων. Κατά συνέπεια, βρήκε μια ιστοσελίδα που επέτρεπε στους ερευνητές να μοιράζονται και να εμπορεύονται τα έγγραφα με άλλους που είχαν πληρώσει γι ‘αυτά στο παρελθόν.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, οι περισσότερες ερευνητικές εργασίες «φρουρούνται» από κάποιο είδος paywall, με μέσο όρο $ 30 δολάρια  ανά χαρτί. Για να παρέχει τα έγγραφα δωρεάν, το Sci-Hub παίρνει ένα link  για το έγγραφο και αυτόματα προσπαθεί για να πάρει τα credentials από τα πανεπιστήμια μέχρι να αποκτήσει πρόσβαση στο έγγραφο. Ως αποτέλεσμα, η ιστοσελίδα έχει αποκτήσει  πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με οποιοδήποτε οργανισμό ή ιστοσελίδα.

Πέρυσι, το περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε το domain name Sci-Hub.org ως απάντηση σε μια καταγγελία από το ακαδημαϊκό εκδότη Elsevier. Τώρα η ιστοσελίδα λειτουργεί με το .io domain name και θα είναι δύσκολο για κάποιο δικαστικό όργανο με έδρα τις ΗΠΑ να αλλάξει το domain. Οι ΗΠΑ έχουν δικαιοδοσία επί των τομέων με έδρα τις ΗΠΑ, όπως πχ.  .com, .net, .org .

Για την προστασία της ιστοσελίδας, η Alexandra έχει επίσης μετακινήσει τους servers της ιστοσελίδας στο Dark Web.

«Ακόμα και αν η νόμιμη πρόσβαση σε στο [Sci-Hub] αποκλειστεί, ο χρήστης θα μπορεί να μπει μέσα από το TOR network και αμέσως να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα άρθρα», δήλωσε ο Elbakyan. «Ωστόσο, σκοπεύουμε να αγωνιστούμε για την ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες.».

Πηγή: SecNewsEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese