Οριακές ρυθμίσεις με ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες σχεδιάζει η Ευρώπη για το μεγάλο ζήτημα του χρέους…

Ρυθμίσεις σε δόσεις και με παράλληλα μνημονιακά προγράμματα προβλέπει το σχέδιο των Βρυξελλών για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά».

Με βάση το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ένας από τους όρους για το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους είναι ο πλήρης έλεγχος της οικονομίας έως το 2022, αλλά και η ψήφιση των μέτρων που θα λαμβάνονται σταδιακά από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών – με την πίεση από τη Γερμανία για το συγκεκριμένο θέμα να είναι έντονη.

Το σχέδιο των Βρυξελλών εκπονείται από τον περασμένο Νοέμβριο σε έναν στενό κύκλο αξιωματούχων στη βελγική πρωτεύουσα, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σε πρώτη φάση εξετάζεται να υπάρξουν παρεμβάσεις μόνο στα επιτόκια των δανείων και να επιμηκυνθούν οι ωριμάνσεις. Σε επόμενη φάση θα συζητηθεί η σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με το ΑΕΠ της χώρας, υπό την αίρεση ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα εφαρμόζουν όλα τα μέτρα-«φωτιά» που θα συμφωνούνται με τα νέα συνοδευτικά μνημόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ απέρριψε σε πρώτη φάση την ευρωπαϊκή πρόταση για το χρέος ως μη ικανοποιητική. Το Ταμείο εμμένει στη θέση που διατύπωσε πριν από δέκα ημέρες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι είτε θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια πιο γενναιόδωρη ρύθμιση για το χρέος, είτε θα πρέπει να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει πιο σκληρά μέτρα, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese