Μέσα στο τσιμεντένιο «φρούριο» όπου ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε…
μήνυμα στους 3000 έγκλειστους να γίνουν «προφήτες» αξιοποιώντας την εμπειρία της από την «κόλαση» για να τερματιστεί ο κύκλος βίας στην κοινωνία, ζουν ορισμένοι από τους πλέον διαβόητους κακοποιούς του Μεξικό.

Πίσω από τους τσιμεντένιους τοίχους με το αγκαθωτό σύρμα όπου οι φρουροί είναι οπλισμένοι με πολυβόλα και έχουν την εντολή να πυροβολούν για να σκοτώσουν αν χρειαστεί βρίσκεται μια άνομη κόλαση που τον πρώτο λόγο έχουν διαβόητες συμμορίες τα οποίες οι υπάλληλοι δεν τολμούν να προκαλέσουν.

Οι κρατούμενοι έχουν «απεριόριστη πρόσβαση» σε όπλα και λεφτά, ξεσπούν έντονες εξεγέρσεις με μια.. στραβή ματιά και τους νεκρούς να κείτονται, σύμφωνα με δημοσιογράφο της περιοχής Σιουδάδ Χουάρες, όπου βρίσκεται η φυλακή.

Εκεί το 2011 η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε δύο φρουρούς τόσο τρομαγμένους από τους κρατούμενους που άνοιξαν μια κλειδωμένη πόρτα για τη συμμορία Azteca που διοικεί τη φυλακή και ένοπλοι με αυτόματα άνοιξαν πυρ κατά κελιού με μέλη της αντίπαλης συμμορίας Los Mexicles, εκτελώντας 13 άτομα.

Το βίντεο αποκάλυψε τη βία που κυριαρχεί στη φυλακή όπου σε έκρηξη βίας που κράτησε 48 ώρες 17 κρατούμενοι δολοφονήθηκαν και 20 τραυματίστηκαν.

Κατά τη διάρκεια εκείνων των δύο αιματοβαμμένων ημερών- ακόμα και για τα δεδομένα της Σιουδάδ Χουάρες, επικράτησε αμόκ με κακοποιούς να καταναλώνουν αλκοόλ, να παίρνουν ναρκωτικά και να επιχειρούν βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις κατά παιδιών κρατούμενων, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Σε ένα άλλο περιστατικό, μέλη της συμμορίας Azteca οπλισμένοι με μαχαίρια και αυτοσχέδια όπλα εξανάγκασαν τους φρουρούς να αφήσουν ελεύθερα 150 άτομα και πυροδότησαν αιματηρή εξέγερση που έληξε με το θάνατο 20 κρατουμένων. Πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν σοβαρά όταν οι Aztecas έβαζαν φωτιά στα κελιά, το 2009, στην εξέγερση που έγινε γνωστή ως «η σφαγή της Σιουδάδ Χουάρες».

Φύλακες, αστυνομία και στρατός χρειάστηκαν τρεις ώρες για να ελέγξουν τη ν εξέγερση. Οι νεκροί ήταν όλοι από τις συμμορίες Mexicles και Artistas Asesinos.

Το καρτέλ Barrio Azteca λειτουργεί με στρατιωτική ιεραρχία και διοικείται από στρατηγούς που δίνουν εντολές στους «στρατιώτες» τους μέσα και έξω από τη φυλακή. Οι στρατιώτες είναι πολλές φορές ανήλικα παιδιά που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν μικροποσότητες ναρκωτικών.

Το 2011 οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ανακάλυψαν πως ένας κρατούμενος «παραχωρούσε» το μυστικό πολυτελές κελί του, για το οποίο δεν γνώριζαν τίποτα, σε άλλους κρατούμενους έναντι 200 πέσος.

Τα τελευταία χρόνια η φυλακή αυτή έχει αναδειχθεί ως παράδειγμα των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση των επικίνδυνων φυλακών του Μεξικό. Διοργανώνεται τουρνουά boxing στο οποίο συμμετέχουν κρατούμενοι από έξι φυλακές ενώ το 2012 δόθηκε σε πάνω από 100 γυναίκες άδεια να μπουν στη φυλακή για ομαδικό γάμο με τους έγκλειστους συντρόφους τους.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese