Την ελπίδα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει επιτευχθεί ο στόχος της… κατοχύρωσης του χαλουμιού, εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Σε ομιλία του στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για τις προκλήσεις και τις προοπτικές για το 2016 και τα πεπραγμένα του 2015, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι πρώτιστος στόχος είναι η κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με στόχο την προστασία του από τον μιμητισμό και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε όε, στο τελικό στάδιο της διαδικασίας κατοχύρωσης και εξέφρασε την ελπίδα “ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε πετύχτι το χαλούμι άρχισε να κατακτά τις διεθνείς αγορές τα τελευταία χρόνια και είπε ότι η κατοχύρωσή του θα δημιουργήσει ένα προϊόν υψηλής εμπορικής αξίας, που θα μπορεί να διεισδύσει ευκολότερα στις διεθνείς αγορές και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την οικονομία της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα επωφεληθούν τα μέγιστα όλοι οι τομείς της αγροτικής οικονομίας, γεωργία, κτηνοτροφία, τυροκομία, αλλά και το εμπόριο γενικότερα. Γι’ αυτό, είπε, παράλληλα προωθούνται μέτρα για αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο της διαβούλευσης με όσους έχουν υποβάλει ενστάσεις.

Εχει ανατεθεί, είπε, στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου η μελέτη αυτών των ενστάσεων και η διαβούλευση με όλους όσοι έχουν υποβάλει ενστάσεις και πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα. Ακολούθως, όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις ο Υπουργός θα ενημερώσει την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς πού στηρίζει την αισιοδοξία του, είπε ότι τη στηρίζει στο γεγονός ότι ο φάκελος που έχουμε καταθέσει είναι άρτιος, και πρόσθεσε ότι φυσικά περιμέναμε αυτές όλες τις ενστάσεις, καθώς με αυτή την κατοχύρωση θίγονται σημαντικά οικονομικά συμφέροντα εντός και εκτός Κύπρου.

“Αλλά η δουλειά που έχει γίνει από τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο τα προηγούμενα χρόνια ήταν άρτια, που με διευκολύνει εμένα να κάνω τον πολιτικό χειρισμό για να καταφέρουμε την κατοχύρωση” σημείωσε.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι υπάρχουν 9 ιδιωτικές ενστάσεις που προέρχονται από το ΗΒ, από την Τουρκία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, το Κουβέιτ και τις ΗΠΑ.

Σημείωσε ότι πρόκειται για ιδιώτες και δεν στηρίζονται από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι παραγωγοί.

Ερωτηθείς τι προβάλλουν οι Τούρκοι, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι προβάλλουν θέματα εσωτερικής διαδικασίας που ακολουθήσαμε πριν αποστείλουμε το φάκελο στις Βρυξέλλες.

Ακολουθούν και άλλα προϊόντα
———————-

Οπως είπε ο Υπουργός, ευελπιστούμε ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού και άλλων αγροτικών προϊόντων θα δώσει νέα ώθηση στην αγροτική και τοπική ανάπτυξη.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι προωθείται η κατοχύρωση άλλων δέκα αγροδιατροφικών προϊόντων όπως το Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού, Κολοκάσι Σωτήρας/ Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας, Χοιρομέρι Πιτσιλιάς, Ποσυρτή, Λούντζα Πιτσιλιάς, Λουκάνικο Πιτσιλιάς, Ροδόσταγμα Αγρού.

“Η κατοχύρωση θα προσδώσει ταυτότητα στα προϊόντα μας, θα αναδείξει την ποιότητα που προσφέρει η Κυπριακή γη, καθώς και την πλούσια Κυπριακή γαστρονομία, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το τουριστικό προϊόν της Κύπρου” είπε.

Είπε ότι έχουμε ήδη κατοχυρώσει το λουκάνικο, βρίσκονται άλλες δύο αιτήσεις ενώπιον της Επιτροπής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα επιτευχθεί και η κατοχύρωση γιατί δεν υπάρχουν ενστάσεις για το Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας και το Τριαντάφυλλο Αγρού. Οι άλλες πέντε αιτήσεις, πρόσθεσε, βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης από την συμβουλευτική επιτροπή στο Υπουργείο και σύντομα η Γενική Διευθύντρια θα του παραδώσει και άλλους φακέλους για προώθηση προς την ΕΕ.

“Θεωρώ πολύ σημαντική την κατοχύρωση αυτών των προϊόντων γιατί δημιουργούν τοπική ανάπτυξη και γιατί πρέπει να παρασκευάζονται σε συγκεκριμένες περιοχές και από προϊόντα που προέρχονται από τις περιοχές αυτές. Δημιουργούνται άρα νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αυτές τις κατοχυρώσεις, νέες θέσεις εργασίας και μας δίδεται η ευκαιρία επιτέλους να βάλουμε μια σφραγίδα στο τουριστικό μας προϊόν, να αναδείξουμε τη γαστρονομία μας και θεωρώ ότι θα μας βοηθήσει να πάμε καλύτερα στο θέμα του τουρισμού στον τομέα αυτού” κατέληξε.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese