Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega διέψευσε κατά το…
ήμισυ το νέο αυτό (εφιαλτικό) σενάριο. «Αναδρομικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση» είπε ο υπουργός Οικονομίας και σημείωσε πως «το θέμα που καλούμαστε να επιλύσουμε και είναι υπαρκτό και συζητάμε όλα τα δυνατά μέσα, είναι πως το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος», επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο νέας έκτακτης εισφοράς. «Συζητάμε διάφορα φορολογικά μέτρα» είπε.

Αναφερόμενος στα capital controls, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πότε να αρθούν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές αλλά πρόσθεσε ότι εξετάζεται νέα χαλάρωση και αύξηση του ορίου ανάληψης.

Διέψευσε ότι υπήρξε απαίτηση των δανειστών για οριζόντια περικοπή συντάξεων αλλά επιβεβαίωσε ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να μειωθούν οι λεγόμενες “υψηλές συντάξεις”. «Είναι γνωστή η θέση κάποιων από τους θεσμούς», είπε. Επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση είναι “κόκκινη γραμμή” το να μην μειωθούν οι συντάξεις. «Θέλουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην έχει περικοπές συντάξεων», είπε και πρόσθεσε πως «θεωρώ ότι δεν θα γίνουν περικοπές ούτε στις επικουρικές συντάξεις».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει με τις βασικές αρχές των προτάσεων της κυβέρνησης αλλά επεσήμανε ότι υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων. Όσον αφορά στο θέμα των “κόκκινων δανείων” είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να μην πωληθούν δάνεια πρώτης κατοικίας στα ξένα funds.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese