Ικανοποίηση στη ΝΔ από τις επαφές στη Βελγική πρωτεύουσα -Δεν φοβόμαστε τις εκλογές όποτε…
κι αν γίνουν θα τις κερδίσουμε είπε σε κομματικά στελέχη

Καλύτερη από ότι ανέμεναν χαρακτήρισαν οι συνεργάτες του την πρώτη ημέρα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες.

Οι συναντήσεις με τους Γιούνκερ, Σουλτς, Κατάινεν, Ντομπρόφσκις, Μοσκοβισί ήταν περισσότερο συναντήσεις γνωριμίας, καθώς και οι Ευρωπαίοι ήθελαν να έχουν ιδίαν άποψη για τον πολιτικό που μπορεί να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα. Πάντως όπως έλεγαν από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, παρά το κλίμα που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα, δεν υπήρξε ούτε κατ ελάχιστο πίεση ή παραινέσεις να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα ή να ψηφίσει τα μέτρα που θα έλθουν στην Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το πολιτικό του στίγμα διαβεβαιώνοντας ότι δεν αμφισβητεί την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, ωστόσο προκρίνει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων που να ενισχύουν περισσότερο την παραγωγή και να μην επιβαρύνουν την ούτως ή άλλως αυξημένη φορολογία. Πάντως από την πλευρά του απέφυγε την κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα ενώ στις συναντήσεις που τέθηκαν οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή και έχει πάρει τις αποφάσεις στα κρίσιμα ζητήματα, άρα μπορεί να περάσει τα όποια μέτρα, ενώ ο ίδιος δεν μπαίνει στο θέμα των εκλογών το οποίο άνοιξε από παράγοντες της συγκυβέρνησης.

Μιλώντας στα στελέχη της ΝΔ στις Βρυξέλλες κατά την κοπή της πίτας ο κ. Μητσοτάκης τους ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα και εξήγησε:   “δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεν εξαρτάται από εμάς, όμως όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει. Ήδη υπάρχει αλλαγή του δημοσκοπικού  χάρτη σε σχέση με την εικόνα που υπήρχε πριν από μερικούς μήνες”.

Πάντως ακόμη και στο κομματικό κοινό που χειροκρότησε την αποστροφή του για τη νίκη στις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “αν η κυβέρνηση κινηθεί σε κάποια θέματα στην σωστή κατεύθυνση,  τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να την στηρίξουμε”.

Όσον αφορά πάντως τις ενδεχόμενες πιέσεις ή παραινέσεις σήμερα θα φανούν οι προθέσεις των Ευρωπαίων συντηρητικών, αφού θα έχει συναντήσεις το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος Γιόζεφ Ντολ και με τον πρόεδρο της κοινοβολευτικής ομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ. Το μεσημέρι θα πάρει μερος στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στο περιθώριο θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ καθώς επίσης με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Κοέλιο. Το κλίμα που θα συναντήσει το ΕΛΚ έχει την σημασία του αφού άλλωστε και ο πρώην πρωθυπουργός στις συνεδριάσεις του και από τα στελέχη του ΕΛΚ είχε δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Εθνική γραμμή στο προσφυγικό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτεταμένα στο προσφυγικό, για το οποίο θεωρεί ότι αποτελεί εθνικό θέμα και έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για κοινή γραμμή μεταξύ των κομμάτων.

Έτσι κυριάρχησε στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του ευρωκοιβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και φυσικά με τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. “Δεν θα μετατρέψουμε ένα εθνικό θέμα σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης” δήλωσε μετά την συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο.

Σε όλες του τις συναντήσεις ανέδειξε του άξονες τις πολιτικής του:

-ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και δεν λύνεται δίχως την αλληλεγγύη όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
-ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της πρωτοφανούς κρίσης και ότι μετά από την αδράνεια και τα λάθη της πρώτης περιόδου τις τελευταίες εβδομάδες έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει
-ότι το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας θα πρέπει να μείνει εκτός οποιασδήποτε συζήτησης γίνεται στην ΕΕ
-ότι και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά κυρίως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης το οποίο πολλές χώρες μέλη αρνούνται να εφαρμόσουν
-Ότι κλειδί στην αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η Τουρκία η οποία πρέπει να κάνει και εκείνη ότι της αναλογεί στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και στην αντιμετώπιση των διακινητών που αναπτύσσονται με την ανοχή της

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του στα περισσότερα από τα σημεία αυτά υπήρξε συμφωνία με τους συνομιλητές του. Με τον πρόεδρο της Κομισιόν, με τον επίτροπο Οικονομικών Μοσκοβισί, όπως και με τον Γίρκι Κατάινεν και με τον Βάλντις Ντομπρόφσκις η συζήτηση αφορούσε και τα οικονομικά και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι δεν αμφισβητεί το μνημόνιο, αν και θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος στο μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί με αποτέλεσμα μετά από έναν καταστροφικό χρόνο να ξεσηκώνει τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese