Mερικές απλές συμβουλές για να ελέγχετε το αλκοόλ που κυλάει στις φλέβες σας, έτσι ώστε να διασκεδάζετε κάθε βράδυ, να μην χάνετε στιγμή από το κέφι και (κυρίως!) να…
θυμάστε μέχρι κεραίας τι κάνατε το προηγούμενο βράδυ…

«Οχι» στη μίξη ποτών

Μην ανακατεύεις ποτέ τα ποτά. Αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις μ’ ένα ποτό το βράδυ σου, τελείωσέ το με αυτό και μην κάνεις… παρασπονδίες ακόμα κι όταν σου προσφέρουν ποτά δωρεάν. Τρία απλά ποτήρια από διαφορετικά αλκοολούχα ποτά ανακατεύουν χειρότερα το στομάχι απ΄ ό,τι οκτώ (!) του ίδιου είδους.

Γεμάτο στομάχι

Φάε καλάπριν ξεκινήσεις. Η, ακόμα καλύτερα, φάε κάτι ακριβώς πριν πας στο κλαμπ που έχεις υπολογίσει να ξενυχτήσεις. Το στομάχι απορροφά καλύτερα το αλκοόλ όταν είναι γεμάτο και στη διαδικασία της πέψης. Επίσης καλό θα είναι αν η παραμονή σου στο μαγαζί είναι πολύωρη να τσιμπάς κάτι, είτε από αυτά που θα σου φέρουν, είτε κάτι που έχεις στην τσέπη και την τσάντα σου (μπισκοτάκια, κρακεράκια κτλ.).

Συνοδεία νερού!

Μαζί με το ποτό σου ζήτησε να σου δώσουν κι ένα ποτήρι νερό (ή, αν κάθεσαι σε τραπέζι, ζήτα μια ολόκληρη κανάτα για την παρέα). Αν σε τακτά χρονικά διαστήματα αντί θα το ποτό σου ρουφάς μερικές γουλιές νερό αραιώνεις την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα σου. Ετσι θα αποφύγεις και τον πειρασμό να… κατεβάσεις μονορούφι το ποτό σου για να ξεδιψάσεις μετά από έναν εξαντλητικό γύρο με χορευτικές φιγούρες. Θα διαπιστώσεις ότι θα διατηρήσεις τη νηφαλιότητά σου για τουλάχιστον διπλάσιο χρονικό διάστημα.

Με την ώρα…

Υπολόγισε πόσα ποτά θα καταναλώσεις ανάλογα με το πόσες ώρες θα διασκεδάσεις. Οσο κρατάς αυτή την αναλογία (π.χ. ένα ποτό ανά μία-δύο ώρες) τόσο πιο νηφάλιο θα σε βρει το τέλος. Αν δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό, δοκίμασε κάτι πιο δραστικό: Πάρε μόνο τα χρήματα που έχεις υπολογίσει να ξοδέψεις και πριν αρχίσει η βραδιά δώσε τα στον άνθρωπο της παρέας σου που εμπιστεύεσαι περισσότερο. Ετσι θα έχεις έναν λόγο παραπάνω (τις τύψεις ότι αν παρεκτραπείς θα αναγκάσεις τον άλλο να πληρώσει) να μην πιεις πιο πολύ.

Μακριά από διαγωνισμούς…

Σε καμία περίπτωση μην κάνεις… διαγωνισμό με φίλους και γνωστούς (ή ακόμα και αγνώστους) για το «ποιος αντέχει πιο πολύ». Ακόμα κι αν αποδεδειγμένα δεν σε ζαλίζει εύκολα το αλκοόλ, δεν είναι ανάγκη να εξερευνάς τα όριά σου. Αλλωστε ο ανθρώπινος οργανισμός εμφανίζεται περισσότερο και λιγότερο ευάλωτος στο αλκοόλ από συγκυρίες, οπότε είναι απίθανο να γνωρίζεις κάθε στιγμή σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεσαι.

Με μέτρο τα κεράσματα!

Η γνωριμία με τον μπάρμαν ή τη μπαργούμαν μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, αλλά χρειάζεται… ατσάλινη θέληση για να αντισταθείς στον καταιγισμό δωρεάν ποτών που πιθανότατα θα σου προσφέρει, τις περισσότερες φορές για να «σε πιάσει πελάτη». Μην αρνηθείς το κέρασμα, φυσικά, αλλά αν πρόκειται για ποτό θα επιμείνεις να είναι ένα ακόμα απ’ αυτό που πίνεις ή αν πρόκειται για σφηνάκι να είναι παρόμοιο (ένα σφηνάκι βότκα π.χ. αν πίνεις βότκα). Αν βλέπεις ότι… παρατραβάει το κακό με τα κεράσματα, απλώς σήκωνε το ποτήρι σου, χαιρέτα τον… γενναιόδωρο κι απλά βρέξε τα χείλη σου. Κανείς δεν θα παρεξηγηθεί που δεν το ήπιες.

flowmagazine.grEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese