«Φουντώνει» η αντιπαράθεση της Άγκυρας με τη Μόσχα, με φόντο την πολύπαθη Συρία, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τις δύο πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση.

Η ρωσική πλευρά κατηγορεί ευθέως την…

 

Τουρκία ότι εφοδιάζει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μέσω της πόλης Αζάζ. Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει «βάρβαρη» τη ρωσική επιχείρηση στο συριακό έδαφος και τονίζει ότι στόχος του Κρεμλίνου είναι η δημιουργία ζώνης υπό τον έλεγχο των Κούρδων της Συρίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Τουρκία διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει να πέσει στα χέρια των κουρδικών δυνάμεων η Αζάζ, επειδή η συριακή αυτή πόλη βρίσκεται σε μια οδό την οποία χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να ανεφοδιάζει το Ισλαμικό Κράτος.

«Μερικοί από τους εταίρους μας κυριολεκτικά μας ικέτευσαν να “μην αγγίξουμε” ένα διάδρομο που είναι λίγο μικρότερος από 100 χιλιόμετρα στα συρο-τουρκικά σύνορα γύρω από την Αζάζ», ανέφερε σε επίσημα σχόλιά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, που επιχειρούν επίσης στη Συρία.

«Προφανώς αυτό έχει στόχο να εξασφαλισθεί ο καθημερινός ανεφοδιασμός του Ισλαμικού Κράτους, της Τζάμπατ αλ-Νόσρα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με όπλα, πυρομαχικά και τρόφιμα από την Τουρκία μέσω της περιοχής αυτής και επίσης να μπορεί να χρησιμεύει ως πέρασμα για τρομοκράτες», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιχειρεί -μαζί με τις δυνάμεις του καθεστώτος – να δημιουργηθεί ένας διάδρομος για τους Κούρδους μαχητές. «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η βάρβαρη επιχείρηση της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος που έχει στόχο αμάχους. Τέτοιες επιθέσεις έχουν στόχο να δημιουργηθεί μια ζώνη που θα ελέγχει το PYD και επί του πεδίου έχει αναλάβει να διαχειριστεί το YPG», υποστήριξε ο Ερντογάν.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στους δυτικούς συμμάχους μας για άλλη μια φορά: το YPG και το PYD είναι τρομοκρατικές οργανώσεις και όσοι τους βοήθησαν να σχηματίσουν αυτές τις δομές δεν θα συγχωρεθούν από την ιστορία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας από την Άγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία, ωστόσο δεν υπάρχει συναίνεση εντός του διεθνούς συνασπισμού.

«Κάποιες χώρες, όπως εμείς, η Σαουδική Αραβία και ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης υποστηρίζουν ότι μια χερσαία επιχείρηση είναι απαραίτητη. Ωστόσο το να περιμένει κανείς αυτό να γίνει μονάχα από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ δεν είναι ούτε σωστό ούτε ρεαλιστικό», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Πρόσβαση σε επτά υπό πολιορκία περιοχές

Στο μεταξύ, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι η συριακή κυβέρνηση επέτρεψε χθες την πρόσβαση σε 7 περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία, μεταξύ αυτών στη Μουανταμίγια αλ Σαμ, κοντά στη Δαμασκό, καθώς και τη Ντέιρ αλ Ζορ και τόνισε πως οι αυτοκινητοπομπές αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.

«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι εταίροι προετοιμάζουν τις αυτοκινητοπομπές που θα σταλούν σε αυτές τις περιοχές, προκειμένου να αναχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του ΟΗΕ.

Η Τουρκία βομβαρδίζει για τέταρτη ημέρα Κούρδους στη ΣυρίαEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese