Διαβάστε την ανακοίνωση: “Με ρυθμούς – «εξπρές» συνεχίζεται η… ισοπέδωση της ελληνικής αγοράς εργασίας στη βάση των εφαρμοζόμενων, μνημονιακών νόμων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Εργάνης» του υπουργείου Εργασίας.Συγκεκριμένα και τον Ιανουάριο του 2016, ο αριθμός των προσλήψεων σε θέσεις «ευέλικτων» μορφών εργασίας ήταν μεγαλύτερος από όσες έγιναν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Με βάση την «Εργάνη», από το σύνολο των 110.490 προσλήψεων που έγιναν τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, οι 58.892 αφορούσαν σε θέσεις τετράωρης απασχόλησης ή λίγων ημερών εργασία το μήνα (43.202 θέσεις μερικής και 15.690 εκ περιτροπής απασχόληση). Συνολικά, από το σύνολο των προσλήψεων που έγιναν τον Ιανουάριο, ποσοστό 53,3% αφορούσαν στις λεγόμενες «ευέλικτες», και υποαμειβόμενες με μηνιάτικα περίπου των 300 έως 500 ευρώ το μήνα, μορφές απασχόλησης.

Τα νεότερα στοιχεία της «Εργάνης» επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι οι εναπομείναντες εργαζόμενοι «φτωχοποιούνται» διαρκώς, ενώ η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει επιλέξει τον κατηφορικό δρόμο των μνημονίων και η συνέχεια έπεται ακόμη πιο «μελανή», δεδομένων των δεσμεύσεων για την προώθηση των ομαδικών απολύσεων, την οριστική αποδόμηση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο δραστικός περιορισμός των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Οσο η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα και συνεχίζεται η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με την κατηγορία των «φτωχών» εργαζομένων να διευρύνεται, αντικαθιστώντας την πλήρη απασχόληση από «ευέλικτες» και υποαμειβόμενες θέσεις εργασιακής ψυχοθεραπείας, τόσο το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα θα «βουλιάζει» στο «καιάδα του μνημονίου», συμπαρασύροντας σε διαρκή «κουρέματα» τις συντάξεις και τα δικαιώματα.”English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese