Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της… Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

· Δεν υπάρχει μόνο προσφυγικό αλλά και μεταναστευτικό, παρότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα δύο ζητήματα σαν να είναι ίδια. Είναι τελείως διαφορετικές οι υποχρεώσεις της χώρας για τους πρόσφυγες απ’ ότι για τους μετανάστες.

· Από εκεί που ο πρωθυπουργός έλεγε ότι δεν υπάρχουν σύνορα, τώρα «πλακώσανε οι φρεγάτες».

· Μπορούσαμε να είχαμε κλείσει μόνοι μας την «τρύπα» στην θάλασσα, όπως την κλείσαμε στον Έβρο.

· Εμείς είπαμε πρώτοι ότι τα σύνορά μας είναι ανοικτά. Ο εμφύλιος στη Συρία δεν ξεκίνησε τώρα. Αν δεν ήταν το προσκλητήριο ΣΥΡΙΖΑ και η πλήρης έλλειψη σχεδίου δεν θα είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις το ζήτημα.

· Στην ίδια κατάσταση με απειλές για αποβολή από την Σένγκεν βρισκόταν η Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο του 2012. 6 μήνες μετά η έκθεση της Ε.Ε. έκανε ρητή αναφορά στα θετικά αποτελέσματα της επιχείρησης «Ασπίδα» στον Έβρο και σταμάτησε εφεξής να ασχολείται μαζί μας.

· Τη διαφορά στον Έβρο δεν την έκανε ο φράχτης 10 χιλιομέτρων, τον οποίο αποφάσισε ο κ. Παπουτσής. Την έκαναν τα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης και οι περιπολίες των συνοριοφυλάκων. Προσωπικά δεν ήμουν υπέρ του φράχτη αλλά τον ολοκλήρωσα για να μην πάνε χαμένα τα χρήματα που είχαν διατεθεί.

· Υπήρχε σχέδιο διαχείρισης στη θάλασσα και είχα καλέσει την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα να το εφαρμόσει. Πιστεύω άλλωστε ότι η πατρίδα είναι μία και πρέπει να φροντίζουμε όλοι το εθνικό συμφέρον. Αρνήθηκε πεισματικά να το πράξει.

· Αυτό που αρνήθηκε η Κυβέρνηση και όλα αυτά που μπορούσαμε να τα είχαμε κάνει μόνοι μας τόσο καιρό, έρχεται τώρα να το κάνει το ΝΑΤΟ, υπό καθεστώς δικής μας ανάγκης.

· Είναι προφανές τι έγινε και ότι αν αρνιόμασταν θα μας πετούσαν έξω από τη Σένγκεν. Αλλά θα προτιμούσα τον ευρωπαϊκό έλεγχο στα σύνορά μας, όπου η Τουρκία δεν έχει λόγο, από τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία έχει και ρόλο και βέτο.

· Ευτυχώς που η Μέρκελ δεν συμφωνεί με το επιχείρημα των κρατών του Βίζεγκραντ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφρουρήσει τα σύνορά της και δεν μπορεί να κάνει ελέγχους.

· Η κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει τον Ερντογάν σε απαραίτητο συνομιλητή της Ευρώπης για το προσφυγικό, όπως και τα Σκόπια , για μία μεγάλη ομάδα κρατών, που την θεωρούν σύμμαχό της εναντίον μας.

· Δεν υπάρχει άλλη εκλεγμένη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας που μέσα σε μόλις ένα χρόνο να «κατάφερε» τέτοια αποτελέσματα.

· Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την ιστορία του ΝΑΤΟ. Αλλά καταλαβαίνουμε ότι εδώ που φτάσαμε δεν μπορούσαμε να φέρουμε και τη Γερμανία απέναντι. Αυτό δεν σημαίνει όμως «τι ωραία που φτάσαμε εδώ».

· Η αντιπολίτευση δεν έχει άλλη συνταγματική επιλογή από το εκφράζει την κριτική της και να διατυπώνει την πρότασή της. Δεν μπορούμε βέβαια από τη μια να θεωρούμε την κυβέρνηση καταστροφική και από την άλλη να της ζητάμε να μείνει. Όμως δεν μπορούμε να επιβάλλουμε εκλογές και δεν μπορούμε κάνουμε εκλογές κάθε 4 μήνες. Και φυσικά δεν είμαστε ευτυχείς με αυτή την κυβέρνηση.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese