Η… γκάφα της κυβέρνησης σχετικά με τον ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους και η έντονη αντίδραση της ΝΔ

Απάντηση με χρονοκαθυστέρηση έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το φιάσκο της ελληνικής κυβέρνησης να υπακούσει… τυφλά στις υποδείξεις των τούρκικων αρχών για το αν θα πραγματοποιήσει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ανεφοδιασμό σε νησί της ελληνικής επικράτειας ή όχι.

Από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα προέκυψε η γενική παραδοχή πως η ελληνική αποστολή – που συμπεριλάμβανε το μισό υπουργικό συμβούλιο και τη σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού – στην Τεχεράνη ρύθμισε το σχέδιο πτήσης της με βάση τις… οδηγίες των Τούρκων.

Το θράσσος της Άγκυρας από τη μία και η απραξία της ελληνικής κυβέρνησης από την άλλη, γεννούν τον έντονο προβληματισμό – αλλά και αμέτρητα ερωτήματα – στο γεγονός πως η Τουρκία εμφανίζεται ρυθμιστής σχεδόν σε όλα τα θέματα, ακόμα και στον ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού σκάφους – τύπου Ambaer, άρα μη πολεμικό – σε ελληνικό νησί, συγκεκριμένα στην Ρόδο.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο κατά το σχέδιο πτήσης που μετέφερε τον πρωθυπουργό, όσο και στο ύφος και στο χρονικό σημείο που έσπευσε να δώσει εξηγήσεις το Μαξίμου, δείχνουν να αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου» στα… κενά διαχείρισης, ακόμα και σε ένα απλό – θεωρητικά – θέμα, όπως και που θα επιλέξει η πολιτική ηγεσία της χώρας μας να πραγματοποιήσει στάση και πτήση.

Το εξωφρενικό γεγονός, στο να μην επιτρέψουν οι Τούρκοι στον πρωθυπουργό της Ελλάδας να προσγειωθεί σε τμήμα της ελληνικής επικράτειας, ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του διπλωματικού ολισθήματος. Από τη στιγμή όμως που η απάντηση της ελληνικής πλευράς κινείται στο μήκος κύματος:«προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στο Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία«, προκαλούν και την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για ανικανότητα στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλαδας και εξαπέλησε επίθεση για την γκάφα αυτή.

«Εάν πράγματι ισχύουν όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Ο κ. Τσίπρας υποχώρησε στην παράλογη και παράνομη απαίτηση της Τουρκίας, αλλάζοντας το αρχικό σχέδιο πτήσης. Επιπλέον, όμως, απέκρυψε το γεγονός αυτό και δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία», υπογραμμίζει σε δήλωσή ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Αναλυτικά:

«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας γεμίζουν με εντονότατη ανησυχία. Εάν πράγματι ισχύουν, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ο κ. Τσίπρας υποχώρησε στην παράλογη και παράνομη απαίτηση της Τουρκίας, αλλάζοντας το αρχικό σχέδιο πτήσης. Επιπλέον, όμως,  απέκρυψε το γεγονός αυτό και δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία.

Είναι εντυπωσιακή η αποσιώπηση και απόκρυψη της τουρκικής αυτής αυθαίρετης και προκλητικής συμπεριφοράς, επί θέματος που άπτεται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ζητούμε άμεση, επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese