Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά

O πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ετέθη υπό κράτηση στην γενική εισαγγελία του Παρισιού, όπου προσήλθε νωρίς το πρωί για να καταθέσει για το σκάνδαλο Bygmalion.

Πρόκειται…

 

για την υπόθεση υπερχρέωσης του κόμματος της δεξιάς UMP που μετονομάσθηκε σε « οι Ρεπουμπλικανοί », με φουσκωμένους λογαριασμούς από την εταιρεία « Bygmalion » για ανύπαρκτες δαπάνες.

Ο δικηγόρος της εταιρείας έχει δηλώσει στις αρχές ότι υποβλήθηκε σε «οικονομικό εκβιασμό» από το κόμμα για τη δημιουργία πλαστών τιμολογίων που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Έχει υποστηρίξει, επίσης, ότι οι υπερβάσεις που αγγίζουν τα 22 εκατομμύρια ευρώ έκρυβαν έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2012.

Για το ίδιο σκάνδαλο κατηγορείται και ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, εσωκομματικός αντίπαλος του πρώην προέδρου που ήταν επικεφαλής της δεξιάς παράταξης όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

Στο τέλος της ανάκρισης οι δικαστές θα εξετάσουν αν θα απαγγελθούν κατηγορίες στον Σαρκοζί ή αν θα του αποδοθεί η ιδιότητα του επικουρούμενου μάρτυρα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι ένας απλός μάρτυρας, ούτε όμως και κατηγορούμενος στην υπόθεση.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese