Ένα 24ωρο μετά την κίνηση αγροτών της Φθιώτιδας να καταθέσουν στο Μέγαρο Μαξίμου τις δικές τους προτάσεις…
για διάλογο, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μπλόκα της Νίκαιας και των Τεμπών, οι τόνοι ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο με τους αγρότες να δείχνουν πλέον διασπασμένοι. Στην πρωινή εκπμπή του Mega, ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας, συγκρούστηκε με τον γραμματέα του συντονιστικού Γιάννη Παναγή. Ο κύριος Μπούτας κατήγγειλε ότι όσοι πήγαν σε διάλογο με την κυβέρνηση είναι κομματικά υποκινούμενοι. Ο αγροτοσυνδικαλιστής υποστήριξε ότι κάποιοι «έχουν διοριστεί από τον Βαγγέλη Αποστόλου» και πως ένας εξ αυτών, ο Γιάννης Παναγής, είναι στο Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης…

Από εκείνη τη στιγμή, οι δύο αγροτοσυνδικαλιστές άρχισαν να ανταλλάσσουν βαριές εκφράσεις και τα επόμενα 10 λεπτά, έδειξαν γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, πριν κάτσει ο Αλέξης Τσίπρας στο ίδιο τραπέζι μαζί τους. ”Δεν ήσουνα λαγός του Σαμαρά στην προηγούμενη κινητοποίηση; Δεν καθόσουνα στο ίδιο τραπέζι με τον Αποστόλου”; ”Λαγός είσαι εσύ κύριε Μπούτα και ντροπή σου”…

Το σχέδιο της κυβέρνησης
Με πρόταση για διάλογο και αντεπίθεση για τους προπηλακισμούς στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τους αγανακτισμένους διαδηλωτές, επιχειρεί η κυβέρνηση να σπάσει τα μπλόκα των αγροτών. Ωστόσο ο χρόνος φαίνεται ότι αποτελεί κρισιμότατη παράμετρο με την κυβέρνηση να θεωρεί πως κάθε μέρα που περνά αποδυναμώνεται το αγροτικό κίνημα και η διάσπαση έρχεται όλο και πιο κοντά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση οι αγρότες θα συναντήσουν υπουργούς και όχι τον Αλέξη Τσίπρα όπως ζητούσαν από την πρώτη στιγμή. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα γίνει αργότερα, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την κυβέρνηση να αισιοδοξεί πως μέχρι τότε οι αγρότες είτε θα έχουν φύγει από τα μπλόκα είτε θα έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός τους.

Τι δίνει η κυβέρνηση στους αγρότες
Η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα δεν είναι διαπραγματεύσιμη για την κυβέρνηση, αυτό που το Μαξίμου θα δώσει στους αγρότες θα είναι κλίμακες στις εισφορές τους οι οποίες με τη σειρά τους θα καθορίζουν και το ποσό της σύνταξης. Η σύνταξη πλέον δεν θα είναι “στάνταρ” για τους αγρότες, θα καθορίζεται από τις εισφορές που έχουν επιλέξει να πληρώνουν καθ’ όλο τον εργασιακό τους βίο. Η κυβέρνηση για να “σπάσει” τα μπλόκα ετοιμάζει τη νέα πρόταση που ουσιαστικά προβλέπει τρεις διαφορετικές κλίμακες εισφορών από 18,95% ως και 26,95% για τους αγρότες.

Με βάση τη νέα πρόταση της κυβέρνησης οι νέες κλίμακες θα είναι 12%, 14% και 20% και σε αυτές θα προστίθεται η εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη 6,95%. Έτσι τα τελικά ποσοστά εισφοράς καθορίζονται σε 18,95%, 20,95% και 26,95%. Τα τρία παραπάνω ποσοστά οδηγούν και σε τρία διαφορετικά ποσά εθνικής σύνταξης.

Όποιος πληρώνει με βάση τη μικρή κλίμακα θα πάρει εθνική σύνταξη 230 ευρώ το μήνα, όσοι επιλέξουν τη μεσαία θα πάρουν εθνική σύνταξη 268 ευρώ το μήνα και μόνο όσοι επιλέξουν την υψηλή κλίμακα θα λάβουν στο τέλος του εργασιακού βίου ολόκληρη την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ το μήνα. Στην εθνική σύνταξη, όπως και στις άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων θα προστίθεται το ποσό που αναλογεί στις εισφορές κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου.

 ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese