Ανεξέλεγκτη είναι τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση στην πολύπαθη Συρία, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο μάχης. Κυβερνητικές δυνάμεις, αντικαθεστωτικοί, τζιχαντιστές, Ρώσοι, συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ αλλά…

 

και η Τουρκία, συνωστίζονται στη Μέση Ανατολή και δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στη μέση βρίσκονται οι άμαχοι, οι οποίοι τρέχουν να κρυφτούν από τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς, χωρίς πλέον να γνωρίζουν από ποια πλευρά προέρχονται.

Οι πρωταγωνιστές της συριακής σύρραξης, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, κατέληξαν ότι είναι αναγκαίο να τεθεί σε ισχύ μέσα σε μία εβδομάδα κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Αζάζ, στα τουρκικά σύνορα, σκοτώθηκαν κατά πληροφορίες τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σε βομβαρδισμό νοσοκομείου, σχολείου και άλλων εγκαταστάσεων, με την Τουρκία να μιλά για ρωσικούς πυραύλους. Νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο στην Μουράτ αλ-Νούμαν στην επαρχία Ιντλίμπ. Στην ίδια πόλη χτυπήθηκε σύμφωνα με ακτιβιστές και τρίτο νοσοκομείο.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε τους Κούρδους μαχητές να εγκαταλείψουν την Αζάζ, σημειώνοντας ότι δρουν ως πιόνι της Ρωσίας. Από την Ουκρανία, ο Τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ρωσία και οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG έχουν κλείσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο βόρεια της συριακής πόλης Χαλέπι και πως σκοπός της Μόσχας είναι να αφήσει τη διεθνή κοινότητα μόνο με δύο επιλογές: είτε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είτε το Ισλαμικό Κράτος.

Βασική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Το επίκεντρο των ρωσικών βομβαρδισμών είναι το Χαλέπι, επίσης στη βόρεια Συρία. Οι συριακές δυνάμεις επιχειρούν να ανακαταλάβουν την περιοχή από τους αντικαθεστωτικούς.

Η Συρία κυκλοφορεί σενάρια ότι η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία έχουν πλάνο να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στα εδάφη της, προκειμένου να εκδιώξουν από τα εδάφη τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με το καθεστώς του Άσαντ πάντως να διαμαρτύρεται έντονα και να ζητάει από τον ΟΗΕ να κάνει συστάσεις στους Τούρκους προκειμένου να σταματήσουν να βομβαρδίζουν το Χαλέπι.

Η Τουρκία από τη πλευρά της διαψεύδει, αφού ο υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, είπε σε δηλώσεις του ότι η χώρα του δεν έχει καμία διάθεση να ανακατευτεί σε έναν χερσαίο πόλεμο στα Συριακά εδάφη.

Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν συμφωνήσει εντός της εβδομάδας να υπάρξει μια άτυπη κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο διάλογος και να υπάρξει διαπραγμάτευση ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες και να διαφανεί αν υπάρχει διάθεση από τις δύο πλευρές για μια ομαλή πολιτική μετάβαση.

Όλοι εναντίον όλων με επίκεντρο τη Συρία

Καταγγελίες Ρωσίας: Η Τουρκία βοηθά τζιχαντιστές να εισέλθουν στη Συρία

Μεντβέντεφ: Δεν έχουμε σχέδια… για μία συνεχή παρουσία στη Συρία

Δεκατέσσερις άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμό στην Αζάζ

Τουρκία: Ο υπ.Άμυνας διαψεύδει τα περί εισβολής στρατιωτικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος

Νταβούτογλου: Δεν θα αφήσουμε την Αζάζ στους Κούρδους

Μογκερίνι: Δεν επικρατεί ψυχροπολεμικό κλίμα με τη Ρωσία

Η Μόσχα καταγγέλλει την "προκλητική" πολιτική της Άγκυρας

Συρία: Τουλάχιστον οι 19 νεκροί στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Ο Σταϊνμάιερ καλεί Ρωσία -Συρία να μειώσουν τις επιθέσεις γύρω από το Χαλέπι

Νταβούτογλου: Ρωσικός πύραυλος σκότωσε αμάχους στην Αζάζ της Συρίας

Συρία: Βομβαρδισμός νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Συρία: Ο τουρκικός στρατός έπληξε στόχους των Κούρδων πολιτοφυλακών

Συρία: Τουλάχιστον 29 Κούρδοι σκοτώθηκαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς

Αλεξέι Πουσκώφ: Η Τουρκία ετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση στη Συρία

Η Ουάσιγκτον προτρέπει τη Ρωσία και την Τουρκία να αποφύγουν κάθε "κλιμάκωση"

Αμερικανικά και όχι Ρωσικά τα αεροσκάφη που βομβάρδισαν το νοσοκομείο, υποστηρίζει Σύρος πρεσβευτής

Συρία: Οι Κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν το 70% πόλης κοντά στα σύνορα με την ΤουρκίαEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese