Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, πραγματοποιεί από τη Δευτέρα επίσκεψη – που δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως – στη Δαμασκό, την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις συνεχίζουν να ασκούν…

 

πιέσεις για την κήρυξη εκεχειρίας.

Σύρος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο ντε Μιστούρα θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, μετά τη συνάντηση του Μονάχου όπου η διεθνής ομάδα στήριξης της Συρίας κατέληξε σε συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ειδικά σε πόλεις και κοινότητες που τελούν υπό πολιορκία.

Στις συνομιλίες θα εξεταστεί επίσης η σχεδιαζόμενη επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών της Γενεύης την 25η Φεβρουαρίου και «θέματα επί της διαδικασίας» που τις αφορούν, πρόσθεσε ο ίδιος Σύρος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Παρά τη συμφωνία για την εκεχειρία, οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού, με την υποστήριξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, συνεχίζονται αμείωτες.

Η πρόσφατη έφοδος κουρδικών δυνάμεων με στόχο την κατάληψη εδαφών που ελέγχουν ισλαμιστές και άλλοι αντάρτες μεταξύ του Χαλεπιού και των συνόρων Συρίας-Τουρκίας περιπλέκουν την κατάσταση.

Η Τουρκία, που θεωρεί τους Κούρδους μαχητές της οργάνωσης YPG τρομοκράτες, βομβαρδίζει με πυροβολικό κουρδικές θέσεις στη συριακή επικράτεια.

Η διάρκεια της επίσκεψης του ντε Μιστούρα δεν έχει προσδιοριστεί. Ο ειδικός απεσταλμένος επρόκειτο να παραχωρήσει αύριο μια συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, όπου εδρεύει, η οποία όμως αναβλήθηκε για την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese