Της Δανιέλλας Προκοπίου
Ίσως ο πιο συνηθισμένος τρόπος να χαθεί ο ενθουσιασμός στην αρχή ενός… νέου εξαμήνου, είναι να συνειδητοποιείτε πως κάποιος από τους καθηγητές σας δεν είναι αυτό που αναμένατε…

Οι καθηγητές συχνά ασκούν τη δύναμή τους και οι φοιτητές ανησυχούν μην τους πάρουν από κακό μάτι με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η βαθμολόγησή τους. Με τόσα άλλα πράγματα που έχετε να διαχειριστείτε, το να μην γνωρίζετε πώς να δράσετε απέναντι στη σύγκρουσή σας με ένα καθηγητή, μπορεί να είναι ανυπόφορο.

Να είστε ήρεμοι, διακριτικοί και με σεβασμό- είτε σας αρέσει είτε όχι, οι καθηγητές σας βρίσκονται σε μια θέση ανώτερη από τη δική σας, έτσι χρειάζεται να τους αντιμετωπίζετε με το σεβασμό που απαιτεί η θέση τους. Όταν μιλάτε, να ακούγεστε επαγγελματίες και ξεκάθαροι με τις δηλώσεις σας. Ακόμα και αν σας προκαλούν, συνεχίστε να είστε ήρεμοι.

Να είστε λογικοί με τις απαιτήσεις σας- εάν πήρατε C σε ένα τεστ αλλά πιστεύετε πως αξίζατε A, δεν σημαίνει πως πρέπει να το απαιτήσετε κιόλας. Ο καθηγητής σας θα ανταποκριθεί πολύ καλύτερα εάν ζητήσετε ένα Β-. Εάν αμφιβάλλετε για το αποτέλεσμα της εξέτασης μπορείτε ευγενικά να ζητήσετε να δείτε το γραπτό σας ∙ όλοι οι φοιτητές έχουν αυτό το δικαίωμα. Συζητήστε το αποτέλεσμα με τον καθηγητή σας και αν ακόμα πιστεύετε πως αξίζετε περισσότερα διεκδικήστε το. Να θυμάστε όμως, εάν είστε λογικός μαζί τους θα είναι κι αυτοί λογικοί μαζί σας.

Μη διστάσετε να τους προσεγγίσετε- εάν έχετε ένα παράπονο, είτε για τη συμπεριφορά κάποιου καθηγητή είτε για τον τρόπο αξιολόγησής του, προσεγγίστε τον ίδιο πρώτα. Ένα αρνητικό κλίμα στο μάθημα μόνο ευνοϊκό δεν μπορεί να είναι, ειδικά για εσάς, οπότε μην το συντηρείτε. Εκφραστείτε γι αυτό που σας προβληματίζει και δείξτε προθυμία να το επιλύσετε. Πολύ συχνά από κάποιες μεμονωμένες συμπεριφορές μπορούμε να βγάλουμε γενικευμένα αρνητικά συμπεράσματα για τα άτομα που έχουμε απέναντί μας, για τα οποία μπορεί να είμαστε λάθος. Από την άλλη μπορείτε να συζητήσετε για τις απαιτήσεις του μαθήματος, τους τρόπους αξιολόγησης κ.τ.λ. Οι καθηγητές μπορούν σε μεγάλο βαθμό να σας καθοδηγήσουν προς τη βελτίωση ακούγοντας τις ακαδημαϊκές σας ανησυχίες.

Συλλέξτε στοιχεία- πριν εκφράσετε ένα παράπονό σας σε κάποιον καθηγητή φροντίστε να έχετε όλα τα πιθανά στοιχεία που μπορούν να σας υποστηρίξουν. Εάν για παράδειγμα δεν τα πήγατε τόσο καλά σε μια εργασία όσο ένας συμφοιτητής σας, αλλά έχετε αρκετά κοινά σημεία, εντοπίστε τα και πάρτε τα στον καθηγητή σας. Εάν θεωρείτε πως οι αξιολογήσεις ήταν άδικες και δεν βασίζονταν στη διδακτέα ύλη, πάρτε μαζί σας το διάγραμμα του μαθήματος με όλες τις αρχικές απαιτήσεις του. Εάν δεν έχετε στοιχεία να στηρίξετε αυτά που λέτε, τότε είναι απλά λόγια.

Φροντίστε να έχετε υποστήριξη- πριν προσεγγίσετε ένα καθηγητή μιλήστε στον σύμβουλό σας. Εάν υπήρχαν προβλήματα και στο παρελθόν με αυτόν, σίγουρα θα το γνωρίζει και μπορεί να σας καθοδηγήσει στον τρόπο που θα χειριστείτε το θέμα. Εάν κι άλλοι φοιτητές αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα μπορούν να σας συνοδεύσουν σε μια οργανωμένη συνάντηση μαζί του.

Μη δίνετε επιπλέον αφορμές για σύγκρουση- να είστε πάντα εγκαίρως στο μάθημα. Το να εισέρχεστε στο μάθημα αργοπορημένοι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για όλους και χάνετε σημαντικές πληροφορίες που δίνονται στο ξεκίνημα. Εάν θα απουσιάζετε ειδοποιήστε έγκαιρα τους καθηγητές σας παραθέτοντας και τον λόγο.

Γνωρίζετε πώς να φτάσετε στο «Ανώτατο Δικαστήριο»;- κάποιες φορές μετά από όλες τις προσπάθειες που μπορεί να κάνετε βλέπετε πως η σύγκρουση συνεχίζει να υφίσταται, ίσως εντονότερη, με αποτέλεσμα να αναγκάζεστε να απευθυνθείτε στο «Ανώτατο Δικαστήριο», μεταφορικά μιλώντας φυσικά. Πριν οργανώσετε συνάντηση με τα ανώτερα μέλη του Πανεπιστημίου, είτε αυτά είναι ο πρόεδρος του τμήματος είτε ακόμα ο ίδιος ο πρύτανης, πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι τα πιθανά αποτελέσματα μιας τέτοιας πράξης, αλλά και το πώς μπορείτε να δράσετε εάν καταστεί αναγκαίο. Τι κάνετε εάν μετά το γεγονός οι βαθμοί σας μειώνονται ή ακόμα νιώθετε αδικημένοι; Να λειτουργείτε πάντα με οργάνωση, επαγγελματισμό και μετά από τον σωστό αναλογισμό. Πολλές φορές αυτό που φαίνεται ιδανική λύση, μπορεί να λειτουργεί εναντίον μας.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese