Δεν είναι μόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας που ζητεί να κλείσουν τα σύνορα της Ευρώπης. Είναι και άλλοι…
μέσα στην Γερμανία που βγαίνουν ευθέως και ζητούν την αποβολή της Ελλάδας από την Σένγκεν. Όπως ο Γεν. Γραμματέας του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου της CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ που προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από τον χώρο Σένγκεν.

Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ παραθέτει ως αιτία γι’ αυτόν τον αποκλεισμό το κόστος. Σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα για ένα χρονικά περιορισμένο διάστημα οι απώλειες θα ήταν μικρότερες από τη συνέχιση αυτής της ανοιχτής πολιτικής προς τους πρόσφυγες. «Οι βασικές προϋποθέσεις για να μείνουν τα σύνορα σε ολόκληρη την Ευρώπη ανοιχτά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από όλα τα κράτη – μέλη», τόνισε ο Στάιγκερ. Καταλόγισε μάλιστα στην Ελλάδα ότι παραμελώντας την υποχρέωση διασφάλισης των συνόρων της, επέφερε βαρύ πλήγμα στη Σένγκεν.

«Δεν έχουμε τον χρόνο μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά στάνταρντ, κι όταν μια χώρα δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, πρέπει να μεταφέρουμε τον χώρο Σένγκεν προς την κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης».
Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση λύση της προσφυγικής κρίσης πολύ σύντομα θα περιοριστεί η ελεύθερη διακίνηση εντός της Σένγκεν. Για τη Γερμανία μάλιστα κατάρρευση της Σένγκεν θα είχε τεράστιες επιπτώσεις, δεδομένου ότι το 60% των εμπορικών της συναλλαγών γίνεται μέσα στην ΕΕ.

Στο πλευρό της Ελλάδας ο Γκάμπριελ
Σε μακροσκελές άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των πρωθυπουργών από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία με θέμα το μπλοκάρισμα των συνόρων στην ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έκανε έκκληση προς την ΕΕ να μην αποκλείσει την Ελλάδα. «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι “ψευτολύση” που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο» υποστηρίζει.

Ο Γκάμπριελ κάνει αναφορά και στη κρίση χρέους, υποστηρίζοντας ότι από τα 200 δις ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δις δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. «Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν την βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους, παρατηρεί ο Γκάμπριελ, ζητώντας να αλλάξει αυτή η πολιτική για να μην επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρρευσης της Ευρώπης.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών», υποστηρίζει ο γερμανός αντικαγκελάριος ζητώντας ελαφρύνσεις για την Ελλάδα. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισες, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία. Σε σχέση με αυτήν την κατάσταση οι σχεδόν εβδομαδιαίες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ηχεί ως κυνισμός».

Να αποβληθεί η Ελλάδα από την Σένγκεν
Μόνο αν κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ θα σταλεί μήνυμα στους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές! Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς απειλώντας την Ελλάδα με… αποβολή από τη Σέγκεν.

Η απειλή είναι ξεκάθαρη και έρχεται δια στόματος του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών με δηλώσεις του στην εφημερίδα Τα Νέα. Και θέλει να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ ως μέσο πίεσης τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τους ίδιους τους πρόσφυγες!

«Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια», είπε ο Σεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας στα Νέα, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας στο Μόναχο.

Και θεωρεί ότι η αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν, γιατί αυτό προτείνει ουσιαστικά, θα στείλει μήνυμα στους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν πως δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη! «Οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι γρήγορα θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν το δρόμο» τόνισε ο Αυστριακός υπουργός.

«Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα. Εάν δεν είναι τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, τότε θα πρέπει να είναι τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ» είπε και πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι ελεγχθούν αποτελεσματικά τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία παρά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Και όπως επεσήμανε, δεν είναι σίγουρος ότι η Τουρκία θα το κάνει, αλλά τα Σκόπια είναι.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα, όπως και η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ που κατά καιρούς έχει… απαιτήσει την απομόνωση της Ελλάδας και την αποβολή της από τη Συνθήκη Σένγκεν. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αυστρία και συγκυβερνά με Σοσιαλδημοκράτες.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese