Σε καλό δρόμο φαίνεται πως είναι ο προγραμματισμός για την επίσκεψη στη χώρα μας του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, τους επόμενους μήνες.

Το 2016 είναι επισήμως Ετος Ελληνορωσικής Φιλίας, ενώ ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισκέφθηκε τη Μόσχα στις αρχές Ιανουαρίου και απηύθυνε σχετική πρόσκληση στον ομόλογό του. Ωστόσο, το διαδικαστικό μέρος, που αναμφίβολα σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις, το χειρίζονται το Μέγαρο Μαξίμου και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι αποφεύγουν να αποκαλύψουν οποιαδήποτε πληροφορία, αλλά εργάζονται για την προοπτική μιας επίσκεψης που σίγουρα θα αποτελέσει μια επιτυχία για τη χώρα μας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Όπως γράφει το ένθετο «SECRET» της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, το πρωθυπουργικό επιτελείο βασίζει τους σχεδιασμούς του και σε μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον εορτασμό του Ετους Ελληνορωσικής Φιλίας και αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τον Απρίλιο. Το πιθανότερο ενδεχόμενο λοιπόν, εφόσον ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες και οι σχετικές συνεννοήσεις με τη ρωσική πλευρά -καθώς το πρόγραμμα του Βλ. Πούτιν είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο-, είναι η επίσκεψη να γίνει το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, καθώς αμέσως μετά το κλίμα των θερινών διακοπών δεν θα επιτρέψει την καλύτερη επικοινωνιακή διαχείρισή της.

Πάντως, επειδή η κυβέρνηση έχει πολλά ανοικτά μέτωπα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, οι άνθρωποι από το Μαξίμου που έχουν τη σχετική ευθύνη δεν αναμένεται να ανακοινώσουν οτιδήποτε πριν να είναι σίγουροι ότι τίποτε δεν θα χαλάσει τον προγραμματισμό που με επιμέλεια και μεγάλη διακριτικότητα κάνουν.

Η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα πέρυσι

Οι βάσεις για την «αναθέρμανση» των σχέσεων των δύο κρατών μπήκαν από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Μόσχα και έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Τότε ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κρίση με την Ελλάδα θα διευθετηθεί σύντομα, ενώ ξεκαθάρισε πως η Αθήνα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την κυβέρνησή του.

Κατόπιν, ενώπιον των δημοσιογράφων οι δύο αρχηγοι των κρατών Ελλάδας και Ρωσίας υπέγραψαν τρεις συμφωνίες:

-Ένα κείμενο δράσης και συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας για το 2015, όπου θα περιγράφεται το πλαίσιο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

-Κοινή διακήρυξη των δύο χωρών για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β” Παγκοσμίου Πολέμου

-Ανακήρυξη του 2016 ως έτος Ελλάδας – Ρωσίας, με διάφορες πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίεςEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese