Η αρμόδια υπηρεσία για την ασφάλεια της αυτοκίνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες… έκρινε ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του αυτόνομου αυτοκινήτου της Google μπορεί να θεωρηθεί «οδηγός» σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, όπως μεταδίδει το Reuters. Η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται ένα μεγάλο βήμα πριν την καθοριστική έγκριση της κυκλοφορίας των αυτόνομων οχημάτων της εταιρείας, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλους κατασκευαστές, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση της Εθνικής Υπηρεσίας Οδικής Ασφάλειας σε επιστολή-απάντηση προς την Google, δέχτηκε ότι το αυτόνομο όχημα της Google «δεν θα έχει οδηγό με την παραδοσιακή έννοια του όρου τον τελευταίο αιώνα», αναφέρεται στην απάντηση της υπηρεσίας. Είχε προηγηθεί επιστολή της Google το Νοέμβριο του 2015, στην οποία πρότεινε στην υπηρεσία ένα πρότυπο του αυτόνομου οχήματός της. Αποδεχόμαστε ότι ο όρος «οδηγός» αναφέρεται στο σύστημα αυτόματης οδήγησης, αναφέρεται στην απάντηση της υπηρεσίας, που αναμένεται να αναρτηθεί στο δικτυακό της τόπο, στη διεύθυνση nhtsa.gov/

Ωστόσο, τονίζεται πως συνεχίζουν να υπάρχουν νομικά εμπόδια για να επιτραπεί η κυκλοφορία του προτύπου που περιγράφεται στους αμερικανικούς δρόμους. Ένα από αυτά είναι ότι η νομοθεσία προβλέπει πως θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν τα καθιερωμένα συστήματα ελέγχου του αυτοκινήτου από άνθρωπο, όπως για παράδειγμα τα παραδοσιακά πεντάλ πέδησης, τα φρένα.

Η Google στην επιστολή της στην υπηρεσία αντιτείνει ότι η ύπαρξη των παραδοσιακών μηχανισμών που επιτρέπουν στους επιβάτες να αναλάβουν τον έλεγχο του αυτόνομου οχήματος -όπως το τιμόνι, τα φρένα, ή το γκάζι- συνιστούν τον πραγματικό κίνδυνο, και όχι η απουσία τους. Κι αυτό καθώς, οι επιβαίνοντες θα μπουν στον πειρασμό να τα χρησιμοποιήσουν, ή θα θεωρήσουν ότι πρέπει να το κάνουν, παρακάμπτοντας τις αποφάσεις του συστήματος αυτόνομης οδήγησης, σημειώνει η εταιρεία.

Ως εκ τούτου, είναι φανερό ότι οι επιφυλάξεις των ανθρώπων ως προς τα πρώτα οχήματα χωρίς οδηγό, με την παραδοσιακή έννοια του όρου, μπορούν να θέσουν τελικά σε κίνδυνο την ασφάλεια όσων επιβαίνουν σε αυτό. Και η ύπαρξη των συστημάτων παραδοσιακού χειρισμού μπορεί πράγματι να θεωρηθούν ως προτροπή προς χρήση, ιδιαίτερα αν πιστεύει κανείς ότι «πάντα ο άνθρωπος γνωρίζει καλύτερα».

Πάντως, η αμερικανική υπηρεσία επισημαίνει ότι οι ισχύοντες κανόνες θα επανεξεταστούν πριν επιτραπεί στη Google, ή σε οποιοδήποτε άλλο κατασκευαστή, να διαθέσουν αυτόνομα οχήματα στην αγορά.

H Google πάντως, δηλώνει έτοιμη για το δρόμο…English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese