Τους διαύλους της πολιτικής διαπραγμάτευσης, με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ενεργοποιεί τις… επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός με στόχο να επισπευσθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Με τις πιέσεις του Ταμείου για περαιτέρω «μαχαίρι» στις συντάξεις να εντείνονται, τις κοινωνικές ομάδες να βρίσκονται «επί ποδός» και τις συστάσεις για το προσφυγικό να αυξάνονται, η κυβέρνηση «καίγεται» για αποκλιμάκωση της έντασης.

Με φόντο τα παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας «παίζει το χαρτί» της πολιτικής λύσης και ετοιμάζεται για διαβουλεύσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Στόχος, είναι να κερδίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, αφού με την επιστροφή των θεσμών προδιαγράφεται μια σκληρή παρτίδα πόκερ Αθήνας-δανειστών.

Συναντήσεις Τσίπρα με Γιούνκερ-Τουσκ

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνουν στο iefimerida.gr ότι ο πρωθυπουργός, θα συναντηθεί την Τρίτη, στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, και την Τετάρτη (στις Βρυξέλλες) με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ Γιούνκερ. «Η ατζέντα θα είναι εφ’ όλης της ύλης» σημειώνουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο για τις επικείμενες επαφές του πρωθυπουργού.

Επιπλέον, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή διεξάγεται στις Βρυξέλλες μια κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, όπου η Αθήνα θα δώσει εξετάσεις για το αν έχει καταγραφεί πρόοδος στην κατασκευή των hotspots. Το πρέσινγκ, πάντως, από τα πολλά ανοικτά μέτωπα (διαπραγμάτευση, κοινωνία, προσφυγικό) δεν αφήνει περιθώρια για κωλυσιεργίες. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ανεβάζει ταχύτητες για να περάσει γρήγορα τον «κάβο» που θα δώσει ανάσα στην οικονομία.

Ακόμη και με ελαφρύνσεις, έχουμε δυσκολίες

Στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίμου, είναι κυρίαρχη η αντίληψη ότι «ακόμα και αν υπάρξουν ελαφρύνσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είμαστε σε δυσκολία». Δεν διστάζουν, μάλιστα, να παραδεχτούν ότι στο «ταμείο» και στο τέλος της διαπραγμάτευσης, «ο κόσμος είτε θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, είτε όχι», συμπληρώνοντας με νόημα ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι δεμένη με τις καρέκλες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επιμένουν ότι «αν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση θα μας απαλλάξει από ένα μεγάλο βάρος».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese