Ιστορικό υλικό για τον Ευαγγέλη Ζάππα αναζητά ο… διαπρεπής ρουμάνος δημοσιογράφος και αθλητικός συγγραφέας Horia Alexandrescu για το νέο βιβλίο που ετοιμάζει με θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου εθνικού ευεργέτη και αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Alexandrescu ήρθε αυτές τις μέρες στην Αθήνα και επισκέφθηκε το Αθλητικό Μουσείο του Υπουργείου Παιδείας, στο Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών «Ι. Φωκιανός», όπου τον φιλοξένησε και τον ξενάγησε στα σπάνια εκθέματα, ο ιδρυτής του Μουσείου και Διοικητικός Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, Δημήτρης Μποντικούλης, ο οποίος και τον προσκάλεσε στην Παιανία για μια ημερίδα γνωριμίας με το ψηφιακό αρχείο του ολυμπιακού πρωταθλητή του μεσοπολέμου Γιάννη Σκιαδά.

Ο Horia Alexandrescu θεωρείται σήμερα μια από τις επιφανέστερες προσωπικότητες της αθλητικής δημοσιογραφίας με ευρύτερο συγγραφικό έργο και διεθνή εύσημα. Από τις επισκέψεις του στο Άγιον Όρος την περασμένη δεκαετία, προέκυψε το βιβλίο “Athos calator la Sfantul Munte”, που εκδόθηκε στο Βουκουρέστι το 2005 από τον εκδοτικό οργανισμό Vivaldi με τη συνεργασία του Ρουμανικού Ιδρύματος Δημοσιογραφίας. Ανάμεσα στα αθλητικά συγγραφικά έργα του ξεχωρίζουν τα βιβλία «Gruia, mister handball» – μια μονογραφία για τον Gheorghe Gruia «μεγαλύτερο χειροσφαιριστή όλων των εποχών» και

“Vlase, magnific 7” αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του ρουμάνου τεχνικού Oprea Vlase, του ανθρώπου που οδήγησε την εθνική ομάδα χάντμπολ της Ρουμανίας στο βάθρο του νικητή δύο Ολυμπιακών αγώνων και τεσσάρων ακόμα παγκόσμιων διοργανώσεων.

Από το 1990, ο Alexandrescu υπήρξε εκδότης , διευθυντής και αρθρογράφος των εφημερίδων του Βουκουρεστίου «Curierul Naţional», «Cronica Română» και «Independent».


Λεζάντα φωτογραφιών: Ο Horia Alexandrescu με το Δημήτρη Μποντικούλη στο Αθλητικό Μουσείο του Υπουργείου ΠαιδείαςEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese