«Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από την Σένγκεν, όπως υπήρχε και πριν από την γερμανική επανένωση- εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα», δήλωσε σε σαρκαστικό τόνο η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη σε όσους θεωρούν…

 

ότι η διατήρηση των ανοιχτών συνόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι και τόσο σημαντική.

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει συχνά «να μου λένε άνθρωποι ότι ‘υπήρχε ζωή και πριν από την Σένγκεν». Και τους απαντώ ‘Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από τη γερμανική επανένωση – εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον 400 ατόμων στο δημαρχείο του Αμβούργου.

Η Καγκελάριος απηύθυνε δε για μία ακόμη φορά έκκληση προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμβάλουν προκειμένου να εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής και στην επιτόπου αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής ροής.

Η ίδια αναγνώρισε ότι ο δρόμος που προτείνει είναι «επίπονος», αλλά τόνισε ότι το να τον ακολουθήσει κανείς αποτελεί «ζήτημα ανθρωπιάς και θέμα για το μέλλον της Ευρώπης».

«Η ικανότητα της ΕΕ να βρίσκει κοινές απαντήσεις αποτελούσε πάντα τη δύναμή της», δήλωσε και εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα συμβεί και τώρα το ίδιο, όπως και στην περίπτωση, επισήμανε, του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Κάμερον: Ζήτησε την κατανόηση της ΕΕ για τους όρους παραμονή της Βρετανίας σε αυτήν

Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υπεραμύνθηκε της επιθυμίας της χώρας του να προστατέψει την κυριαρχία της, ζητώντας την κατανόηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για τον επανακαθορισμό των όρων παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, οι οποίοι αναμένονται να αποφασιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Κάμερον σημείωσε πως γνωρίζει ότι κάποιοι μπορεί να θεωρούν τη Βρετανία ως "αντιδραστική και αρκετά ισχυρογνώμων", στην προσπάθεια της να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους παραμονής της στην Ένωση των 28 κρατών-μελών.

Εντούτοις, υπερθεμάτισε την πεποίθηση του ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει θα βοηθήσουν τη Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη–μέλη της ΕΕ, ενώ παράλληλα "δεν απολογήθηκε" για την ανάγκη της Βρετανίας να προστατέψει την κυριαρχία της.

"Διαθέτουμε τον χαρακτήρα ενός νησιωτικού έθνους– ανεξάρτητου, ειλικρινούς, ένθερμου αναφορικά στην υπεράσπιση της κυριαρχίας μας – και των θεσμών που μας έχουν εξυπηρετήσει πολύ και για πολλά εκατοντάδες χρόνια".

"Αλλά είμαστε παράλληλα ένα ανοιχτό έθνος…Και δεν επιθυμώ από μας να υψώσουμε τείχη και να υποχωρήσουμε από τον κόσμο", πρόσθεσε.

Ο Κάμερον επανέλαβε ότι επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ και αγωνίζεται σκληρά για να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες των βρετανών πολιτών πριν τη σύνοδο κορυφής, όπου ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τους ομολόγους του.

Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές αναφέρουν πως έχει υπάρξει συμφωνία στο μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, αλλά ο Κάμερον θα πρέπει να διευθετήσει δύσκολα τελικά ζητήματα, όπως τη μετανάστευση που ελπίζει να μπορέσει να περιορίσει τα προνόμια των εργαζομένων της ΕΕ.

Εξέφρασε επιπρόσθετα την ελπίδα του να εξασφαλίσει δικλείδες ασφαλείας για τις χώρες που βρίσκονται εκτός της ευρωζώνης των 19 κρατών μελών και μια κατανόηση ότι "θα μπορούμε να λειτουργούμε τα δικά μας συστήματα κοινωνικής πρόνοιας".

"Οπότε, εάν με τη συνεργασία μας μπορούμε να πετύχουμε αυτές τις αλλαγές, τότε θα προτείνω αναμφισβήτητα την παραμονή της Βρετανίας σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση υπό αυτούς τους νέους όρους", υπογράμμισε, σημειώνοντας για ακόμη μια φορά πως: "Φυσικά, αν δεν τα καταφέρουμε, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε".

Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε σχετικά: "Η Ευρώπη χρειάζεται τη Μεγάλη Βρετανία και η Μεγάλη Βρετανία χρειάζεται την Ευρώπη".

Η "ικανότητα για συμβιβασμό" που διαθέτει η ΕΕ θα χρειαστεί από όλους για τη συμφωνία του πακέτου των αλλαγών που αναζητά η Βρετανία, είπε.

"Εύχομαι πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στο μέλλον ένα ενεργό μέλος μιας επιτυχημένης Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτό είναι προς το κοινό συμφέρον της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese