«Η Ιταλία ευνοήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την ευελιξία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, στόχους στους οποίους επικεντρώθηκε η Κομισιόν», αφήνουν να διαρρεύσει συνεργάτες του προέδρου της Ευρωπαϊκής…

 

Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως γράφει σε σημερινό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ανεπίσημη απάντηση στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος χθες, με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ζήτησε να εγκαταλείψει η Ευρώπη την πολιτική της λιτότητας. Κατά την άποψη του Ρέντσι, η πολιτική αυτή, έπειτα από οκτώ χρόνια αποτυχίας, μπορεί να συγκριθεί με «επιζήμια θεραπευτική εμμονή».

Οι συνεργάτες του Γιούνκερ όμως σύμφωνα με την La Repubblica, υπενθυμίζουν ότι ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε περισσότερη έμφαση στην πολιτική προσέγγιση των διαφόρων προβλημάτων, σε σύγκριση με την γραμμή που είχε υιοθετήσει ο προκάτοχός του, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Τα μηνύματα αυτά δείχνουν ότι βραχυπρόθεσμα οι Βρυξέλλες δεν εννοούν να αλλάξουν πορεία πλεύσης, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μιας ριζικής αλλαγής της οικονομικής πολιτικής. Όμως στο παρασκήνιο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όπως πάντα», σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα.

Κύριος και άμεσος στόχος της Ιταλίας είναι να λάβει μέχρι την άνοιξη το οριστικό πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για τον φετινό προϋπολογισμό της χώρας και να εξασφαλίσει ένα σχετικό ποσοστό ευελιξίας και για το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese