Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να περιορίσουν τις μετακινήσεις χωρίς διαβατήριο με την εισαγωγή ενός έκτακτου κανονισμού για την επιβολή ελέγχων σε διάφορα σύνορα για πάνω από δύο χρόνια λόγω της προσφυγικής…

 

κρίσης, σύμφωνα με έγγραφα της Ε.Ε. που έχει δει το Associated Press.

Tα έγγραφα δείχνουν ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής της Ε.Ε. προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν μια έκτακτη νομοθετική ρύθμιση, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να προστατεύσει τα σύνορα της (σ.σ. η επίκληση του άρθρου 26 επιτρέπει να διατηρηθούν έλεγχοι σε διάφορα σύνορα για έως και δυο χρόνια).

Ευρωπαίος αξιωματούχος έδειξε τα έγγραφα στο AP υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Την Παρασκευή, τα κράτη της Ε.Ε. αναγνώρισαν ότι η συνολική λειτουργία της Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο και ζήτησαν από την Ελλάδα να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

Ευρωπαίοι επιθεωρητές επισκέφτηκαν σημεία στα ελληνικά σύνορα τον Νοέμβριο και έδωσαν στην Αθήνα περιθώριο μέχρι τις αρχές Μαίου για να αναβαθμίσει την διαχείριση των συνόρων στα νησιά. Δύο αξιολογήσεις που προωθήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Ιανουαρίου έδειξαν ότι η Αθήνα έχει κάνει πρόοδο, αλλά σημείωσαν «σημαντικές παραλείψεις» στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Αλλά με τους αιτούντες άσυλο να συνεχίζουν να έρχονται με ρυθμό δέκα φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, οι χώρες της Ευρώπης διστάζουν να αποσύρουν τους έκτακτους ελέγχους στα σύνορα. Και αν τους διατηρήσουν χωρίς έγκριση, αξιωματούχοι της Ε.Ε. φοβούνται πως η όλη ιδέα της ελεύθερης ζώνης μπορεί να καταρριφθεί.

Σημείωμα που συντάχθηκε από αξιωματούχο στην ολλανδική προεδρία για συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών τον προηγούμενο μήνα, έδειξε ότι αποφάσισαν να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα απέτυχε να αναβαθμίσει την φύλαξη των συνόρων ως τον «μόνο τρόπο» για να παρατείνει η Ευρώπη τους συνοριακούς ελέγχους. Ο αξιωματούχος σημείωσε πως συμφώνησαν να επικαλεστούν το άρθρο 26 της συνθήκης του Σένγκεν.

«Χωρίς υποχώρηση της μεταναστευτικής πίεσης και με τον χρόνο να τελειώνει, οι υπουργοί μας συμφώνησαν ότι ο μόνος τρόπος να συνεχίσουμε πέρα από το ανώτατο χρονικό όριο πέραν του οποίου μπορούν να διατηρηθούν οι έλεγχοι αυτοί είναι να υιοθετηθεί μια σύσταση της Επιτροπής υπό το άρθρο 26 της Σένγκεν» έγραψε ο αξιωματούχος σε mail που έχει δει το AP.


ΠΗΓΗ: euro2day.grEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese