«Πολιτικό είναι το πρόβλημα της χώρας» υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM και τόνισε ότι «δεν μπορεί να έχουμε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο, στα…

 

βράχια. Κινδυνεύουμε να μην είμαστε σε στασιμοχρεωκοπία, όπως έχω πει, δηλαδή να σερνόμαστε. Κινδυνεύουμε να υποστούμε τις συνέπειες της ασύντακτης χρεωκοπίας εντός ευρώ».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε την απόφαση για περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τις προσφυγικές ροπές υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν 3+1 πολύ βασικά προβληματικά στοιχεία:

1. «Βλέπουμε την πολιτική ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όταν τα πράγματα γίνονται σκληρά και δύσκολα, καταφεύγει σε άλλου τύπου σχήματα και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ»,

2. «Η Τουρκία επιβάλλει τη θεσμική της ισοτιμία. Η Τουρκία σου λέει, δεν είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είμαι μέλος του ΝΑΤΟ, και όταν το πλαίσιο είναι Νατοϊκό, παίρνω πρωτοβουλία, είμαι ισότιμος, εγώ έχω ίδια ισχύ με οποιονδήποτε άλλον»,

3. «το παλαιό σενάριο των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, εφαρμόζεται εκ του πλαγίου, μέσω αυτής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης», και

4. «δεν υπάρχει καμία διάκριση στη μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών χωρίς χαρτιά στην προκειμένη περίπτωση και είναι τελείως ασαφές εάν θα υπάρχει ένα είδος επανεισδοχής. Η αποστολή του ΝΑΤΟ, και το τόνισε αυτό ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, είναι να κάνει μόνον αναγνώριση, εποπτεία και επιτήρηση».

Τόνισε επίσης ότι «η γερμανική διοίκηση είναι μία διοίκηση που τρέχει τώρα», και άρα η επόμενη διοίκηση θα είναι η τουρκική.

Ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία πλωτών hot spots, ενώ εκτίμησε πως «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να στεγανοποιηθούν τα σύνορα της χώρας με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία».

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, επισήμανε τα μεγάλα ζητήματα:

«Όταν λέει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι θα επιχειρούν τα τουρκικά πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, τα ελληνικά στα ελληνικά, και το ίδιο στον εναέριο χώρο των δύο χωρών, καταλαβαίνετε το ερώτημα. Σε ποιόν εναέριο χώρο; Των 6 ή των 10 ναυτικών μιλίων; Κι όταν λέμε χωρικά ύδατα, δυστυχώς οι γείτονές μας αναπαράγουν όταν μπορούν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών. Τα Ίμια, τι χωρικά ύδατα έχουν; Ή το νησί στο οποίο έγινε το τραγικό συμβάν, στην Κίναρο, τί; Εμείς φυσικά λέμε ότι αυτά είναι ελληνικά νησιά τα οποία έχουν χωρικά ύδατα. Όχι μόνο χωρικά ύδατα, θα μου επιτρέψετε να πω, και υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, διότι είναι κατοικούμενα, με δυνατότητα να στηρίξουν οικονομική ζωή».

Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε την κυβέρνηση για ωμές ταξικές επιλογές και αναφέρθηκε στο άρθρο του Πόλ Τόμσεν, ο οποίος ζητάει περικοπές στις συντάξεις και μέτρα 9 δισ. την επόμενη τριετία, επισημαίνοντας πως δημοσιεύθηκε μετά την επιβεβαίωση ότι η κ. Λαγκάρντ επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία ως γενικής διευθύντρια του ΔΝΤ, και μετά τη συμφωνία σε σχέση με το Αιγαίο, «ώστε να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση ότι μπορούν τέτοια θέματα να επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση σε σχέση με το πρόγραμμα».

Σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι «επιχειρείται ο διπλός εκβιασμός, πιέζουν τους παλαιούς, πιέζουν και τους νέους, λέγοντας ωμά ψέματα στη Βουλή». Αναφερόμενος δε στα στοιχεία που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση για τον αριθμό τηλεοπτικών αδειών σε άλλες χώρες και στα σχετικά ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, είπε πως «κάποιος επιχείρησε να πει ωμά ψέματα χθες στη Βουλή».

 

 English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese