Προωθούμενο σχέδιο της Κυβέρνησης για συγκεκριμένο σχήμα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο καταγγέλλει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης…

Στην ερώτησή του ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση διά στόματος του Υπουργού Επικρατείας είχε προδιαθέσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στις 25.5.2015, φανερώνοντας με αυτόν τον τρόπο το προωθούμενο σχέδιο της Κυβέρνησης για συγκεκριμένο σχήμα.

Επιπλέον, ο Αντιπρόεδρος ΝΔ επισημαίνει ότι από πληροφορίες προκύπτει ότι, στην επίμαχη έκθεση του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας υπάρχει διευκρίνιση ότι η μελέτη αυτή διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Επικρατείας της Ελλάδας προς το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο. Συνεπώς, προκύπτει ότι ο κ. Παππάς ανέθεσε τη διενέργεια της συγκεκριμένη μελέτης στον παραπάνω φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός ερωτάται ποιος είναι ο εντολοδόχος αυτής της μελέτης, αν έγινε δωρεάν ή θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατά συνέπεια τον φορολογούμενο πολίτη και αν διερευνήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας με ελληνικά πανεπιστήμια ή φορείς με πείρα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ακόμη, ερωτάται ποιο-α είναι τα φυσικά πρόσωπα που διενήργησαν, συνέταξαν και υπέγραψαν την έκθεση, αν προτίθεται να δημοσιοποιήσει τη συγκεκριμένη μελέτη και ακόμη στην περίπτωση που η μελέτη επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατά συνέπεια τον φορολογούμενο πολίτη, με ποιο επιχείρημα την αποκρύπτει.

Η ερώτηση του Άδωνη Γεωργιάδη στο Νίκο Παππά:

«Προς: Τον Αξιότιμο Υπουργό Επικρατείας

Θέμα: Αναφορικά με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (ΕUI) για τις τηλεοπτικές άδειες

Το ζήτημα αναφορικά με τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών είχε ξεκινήσει τον Μάιο του 2015 όταν ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Παππάς, σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στις 25.5.2015, ερωτώμενος από μέλος της Επιτροπής για το αν θα είναι 3 ή 4 ή 10 οι τηλεοπτικές άδειες, απάντησε: «θα πρέπει να πάμε σε έναν μικρό αριθμό αδειών, ούτως ώστε τα σχήματα που θα προκύψουν να είναι βιώσιμα», προδιαθέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα προωθούμενο σχέδιο της Κυβέρνησης για σχήμα 3-4 τηλεοπτικών αδειών.

Σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (7.2.2016), επισημαίνεται «τέσσερις τηλεοπτικές άδειες για ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας εισηγείται το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας για την Ελλάδα». Το τηλεγράφημα αυτό μάλιστα εστάλη δύο ημέρες νωρίτερα από την επίσημη παρουσίαση της Έκθεσης από τον Πρόεδρο της Βουλής στα μέλη της Διάσκεψης Προέδρων στις 9.2.2016, στην τρίτη και τελευταία συνεδρίαση. Στην έκθεση προσδιορίζεται ο αριθμός των τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας σε 4, επιβεβαιώνοντας το από 9μήνου προωθούμενο σχέδιο της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο σχήμα.

Από πληροφορίες προκύπτει ότι, στην έκθεση υπάρχει διευκρίνιση ότι η μελέτη αυτή διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Επικρατείας της Ελλάδας προς τη Florence School of Regulation-Communications and Media του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου. Συνεπώς, όπως προκύπτει ο κ. Παππάς ανέθεσε τη συγκεκριμένη μελέτη στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, χωρίς να γνωρίζουμε πρώτον αν η μελέτη έγινε δωρεάν ή θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατά συνέπεια τον φορολογούμενο πολίτη και δεύτερον αν διερευνήθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης της μελέτης από ελληνικά πανεπιστήμια ή φορείς με πείρα στο συγκεκριμένο ζήτημα.
]
Συνεπώς, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Ποιος είναι ο εντολοδόχος αυτής της μελέτης;
2.Η μελέτη έγινε δωρεάν ή θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατά συνέπεια τον φορολογούμενο πολίτη;
3.Διερευνήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας με ελληνικά πανεπιστήμια ή φορείς;
4.Ποιο-α είναι τα φυσικά πρόσωπα που διενήργησαν, συνέταξαν και υπέγραψαν την έκθεση;
5.Προτίθεστε να δημοσιοποιήσετε τη συγκεκριμένη μελέτη;
6.Στην περίπτωση που η μελέτη επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατά συνέπεια τον φορολογούμενο πολίτη, με ποιο επιχείρημα την αποκρύπτετε;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης,
Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Νέα Δημοκρατία»English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese