«Κανένας κλάδος που πάλεψε για την δική του επιβίωση, δεν μπόρεσε να κατακτήσει ούτε μία νίκη», τονίζει το ΕΠΑΜ σε ανακοίνωσή του για τους αγρότες.

Το κόμμα επισημαίνει ότι: «Οι κινητοποιήσεις των αγροτών εδώ και 20…

 

ημέρες τώρα, αποτελούν την κύρια έκφραση, την αιχμή του δόρατος της αντίστασης των εργαζομένων όλων των κλάδων, κάθε εργασιακού τομέα,  απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Με αφορμή το ασφαλιστικό και το φορολογικό, κατέβηκαν στους δρόμους, έστησαν μπλόκα στις εθνικές οδούς, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση πως δεν θα φύγουν αν δεν παρθεί πίσω το νομοσχέδιο. Αν δεν συζητήσουν από μηδενική βάση. Οι περισσότεροι από αυτούς, ιδίως οι μικροί αγρότες, γνωρίζουν πως αν δεν αλλάξει η κατάσταση, είναι ήδη τελειωμένοι. Η επιστροφή στο χωράφι και στην καλλιέργεια ισοδυναμεί με το τέλος της αγροτικής τους παραγωγής, αντιστοιχεί στην πλήρη εξαθλίωσή τους.

Είναι όμως η απόσυρση του ασφαλιστικού η σωτηρία για τους αγρότες; Και από ποιό ακριβώς σημείο  μπορεί να οριστεί η μηδενική βάση για την έναρξη διαλόγου; Στο 1ο στο 2ο ή στο 3ο μνημόνιο; Ακόμα και αν εξαιρεθούν από το ασφαλιστικό εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει, πως ακριβώς θα διαθέσουν την παραγωγή τους στην κοινωνία, όταν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και πολίτες, θα συνεχίσουν να συντρίβονται κάτω από την ανηλεή εφαρμογή των πολιτικών εξαθλίωσης και ξεπουλήματος ολόκληρης της χώρας;

Πως ακριβώς θα αντιμετωπίσουν την λαίλαπα της συμβολαιακής γεωργίας, την υποθήκευση της δικής τους, της δικής μας γης στις τράπεζες, την ενοικίαση της δημόσιας αγροτικής γης σε μεγάλους επιχειρηματίες των 2000 στρεμμάτων απέναντι στους αγρότες των 50 και 100 στρεμμάτων; Πως ακριβώς θ’ αντέξουν έναν τέτοιον αθέμιτο και ανελέητο ανταγωνισμό;»

Όπως σημειώνει: «Ας μην γελιόμαστε. Ας μην πέσουμε όλοι για μια ακόμα φορά στην παγίδα που στήνουν κομματικοί αγροτοσυνδικαλιστές και τα επιτελεία των αφεντικών τους. Κανένας κλάδος που πάλαιψε για την δική του επιβίωση, δεν μπόρεσε να κατακτήσει ούτε μία νίκη. Είτε αποσυρθεί είτε καλυτερεύσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό για τους αγρότες, η κατάληξή θα είναι να βρεθούν εργάτες γης, κολίγοι στην δουλεία των μεγαλοεπενδυτών, εργάτες σε μεγάλες φάρμες κτηνοτροφίας χωρίς δικαιώματα,  μετανάστες στον ίδιο τους τον τόπο. Το ίδιο ακριβώς μέλλον που περιμένει τους περισσότερους εργαζόμενους, σε σχέση με το επάγγελμά τους.

Η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα το τριήμερο 12, 13 και 14 φεβρουαρίου μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο αντίστασης και αγώνα όλων των εργαζομένων, απέναντι στο σύνολο των πολιτικών των μνημονίων. Πολύ περισσότερο, απέναντι στο καθεστώς κατοχής που επιβλήθηκε στην πατρίδα μας και την ολοκληρωτική παράδοσή της σε χέρια αλλότριων συμφερόντων και ξένων επικυρίαρχων. Είναι ικανό, να οδηγήσει σε κίνημα παλλαϊκό, παρασύροντας με την δυναμική που μπορεί να αποκτήσει, όλο και περισσότερους κλάδους εργαζομένων στον αγώνα. Αρκεί τα αιτήματα να αποκτήσουν παλλαϊκό χαρακτήρα. Να τους αφορούν όλους.

Δεν είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ενιαίο μισθολόγιο, οι εξαιρέσεις των επαγγελμάτων το διακύβευμα του αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι το ξήλωμα όλων των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων, το ξερίζωμα και η ανατροπή του δωσίλογου πολιτικού προσωπικού και του καθεστώτος κατοχής και υποτέλειας που επέβαλαν στην χώρα».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese