Η επιτυχία του προγράμματος ανήκει στον κυπριακό λαό και τις κυπριακές αρχές… είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

«Η επιτυχημένη ιστορία της Κύπρου – αν την περιγράφουμε έτσι – είναι μια επιτυχία για την Κύπρο, την κυπριακή Κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό. Λέγοντας αυτό, είναι αλήθεια και είναι μια ακριβοδίκαιη δήλωση, πως η Κύπρος τα πήγε καλά με το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις της. Βλέπουμε ανάπτυξη το 2015 και συνέχιση της ανάπτυξης το 2016 και σταδιακή βελτίωση μετά».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξέφρασε την ετοιμότητα του «Ταμείου», αν ζητηθεί από τις κυπριακές αρχές, να διεξάγει τη δέκατη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο να τερματιστεί στα μέσα Μαΐου.

Στο ερώτημα γιατί η Κύπρος τα πήγε καλά, απάντησε πως «τα δημοσιονομικά βελτιώθηκαν σημαντικά, επομένως επέδειξαν δημοσιονομική σύνεση. Επίσης προχώρησαν σε άλλα θέματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ούτω καθεξής. Πάνω απ `όλα έχουν αποδείξει κυριότητα του προγράμματος και δέσμευση για την εφαρμογή, αν με ρωτάτε για τις βασικές πτυχές».

Ο κ. Ράις πρόσθεσε πως ενώ σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος, θα απαιτηθούν βιώσιμες δημοσιονομικές προσπάθειες μεσοπρόθεσμα για να τεθεί το δημόσιο χρέος σε σταθερό έλεγχο.

«Και αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να συνεχίσουν να εφαρμόζονται, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Η Κύπρος τα πήγε καλά, αλλά πρέπει να συνεχίσει να πιέζει. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό», κατέληξε.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese