Περισσότερο από 1 δισ. ευρώ θα κοστίσει την ελληνική οικονομία το… προσφυγικό – μεταναστευτικό τσουνάμι που πλήττει τη χώρα, μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Οι προβλέψεις, μάλιστα, του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, είναι ακόμη πιο δυσμενείς και από αυτές τις της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον Γιάννη Στουρνάρα λίγες ώρες πριν να έχει μιλήσει για κόστος 600 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ, Μουζάλας επανέλαβε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, αν και όπως σημείωσε η νέα έκθεση του Κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ είναι θετική για τη χώρας μας.

«Πάντως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αυτό με το να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της και με το να διαχειριστεί τους ανθρώπους αυτούς», προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σέγκεν, διότι αυτό δεν προβλέπεται νομικά».

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων που υπέβαλαν οι βουλευτές Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ), Θόδωρος Παπαθεοδώρου (ΠΑΣΟΚ) και Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε μεταξύ άλλων: «Η χώρα ζητεί μεγαλύτερα κονδύλια. Θα παίρναμε περισσότερα αν φτιάχναμε στρατόπεδα για 400.000 πρόσφυγες. Πάντως τα χρήματα επαρκούν για την κατασκευή των hot spots και την λειτουργία τους για έξι – επτά μήνες».

Τέλος, χαρακτήρισε «απορριπτέα την πρόταση κατασκευής πλωτών hot spots λόγω επικινδυνότητας», ενώ ομολόγησε «κάποια κρούσματα κερδοσκοπίας ΜΚΟ στα ελληνικά νησιά, για τις οποίες έχει ξεκινήσει η καταγραφή τους και όσες δεν πάρουν διαπιστεύσεις θα κλείσουν».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese